Ishrana Zdrav život

Malo jedete, a debljate se?

brze dijete savjeti

Mnogi misle da kombinacija unosa malo kalorija, masti i ugljenih hidrata garantuju put ka vitkom tijelu. No, većina ih nije svjesna da se na ovaj način izgubljeni kilogrami najbrže vraćaju. Obično se ovakve dijete zasnivaju na izgladnjivanju, gdje se konzumira niskokalorična hrana i kod muškaraca i kod žena.

Da naš mozak ima ogroman uticaj na naš metabolizam, jačinu gladi kao i tjelesnu masu, dokazala su istraživanja sprovedena u prethodnih 50 godina koja pokazuju da hipotalamus kontroliše naše mršanje i debljanje.

Naš mozak ima vrlo jasnu ideju o tome koliko smo veliki i želi da premosti i sabotira sve pokušaje da smršamo. Upravo iz ovog razloga većina ljudi nakon većeg gubitka kilograma vrati početnu kilažu.

Pročitajte i: Nutrivix-detaljna recenzija najpopularnijih biljnih tableta za mršavljenje

Svi ste čuli za jo-jo efekat, zar ne?

“Mozak, naprosto, ne može da bude zadovoljan sa manjkom tjelesne mase”, kaže doktor Džejson Mekeun, jedan od vodećih neurologa Britanije.

Prema njegovim tvrdnjama, dijete prilikom kojih izgladnjujemo svoj organizam su potpuno gubljenje vremena i nikad nam neće pružiti konačan rezultat koji je povoljan po naše zdravlje i izgled. Tvrdi da je mršavljenje zapravo mnogo jednostavnije “na papiru” jer naš mozak zaista radi protiv nas.

Riječ je o milenijumima evolucije koje pokušavamo da “poništimo”, prenosi Express.”Možda će vam zvučati čudno, ali naš mozak može prepoznati kilažu na kojoj je srećan. Jedini način na koji možete da utičete na izgled i zdravo smršate jeste da ‘resetujete’ mozak”, kaže neurolog.

Najbolja stvar koju možete uraditi sa svoje tijelo je da postepeno redukujete unos šećera i količinski smanjite obroke. Brza rješenja vam samo mogu naškoditi, tako da ih izbjegavajte. Nisu zdrava, a ni trajna.