Savjeti Zdravo tijelo

Mlijeko i osteoporoza- jesu li mliječni proizvodi važni za zdravlje kostiju

Mlijeko i osteoporoza- jesu li mliječni proizvodi važni za zdravlje kostiju

Mliječni proizvodi su najbolji izvori kalcijuma- glavnog minerala u našim kostima. Upravo zbog ovoga se savjetuje svakodnevna konzumacija mliječnih proizvoda u svrhu očuvanja zdravlja kostiju. Bez obzira na to, još uvijek postoje nedoumice o tome da li su odraslim ljudima zaista potrebni mlijeko i mliječni proizvodi.

Potreba za konzumacijom mliječnih proizvoda sa evolucijske tačke gledišta i nema pretjeranog smisla. Čovjek spada u jedine sisare koji konzumiraju mlijeko i u odraslom dobu. Čovjek je takođe jedini sisar koji konzumira mlijeko drugih sisara.

Prije nego što su mnoge životinje pripitomljene, bebe su konzumirale isključivo majčino mlijeko. S obzirom da je unos mlijeka vjerovatno bio rijedak i ograničen među odraslim osobama tokom većine ljudske evolucije, za pretpostaviti je da su ljudi dobijali potreban kalcijum iz ostalih izvora ishrane.

Bez obzira što se mliječni proizvodi smatraju nepotrebnim u ljudskoj ishrani, to ne znači da ne mogu biti korisni. Ovo se posebno odnosi na ljude koji ne dobijaju mnogo kalcijuma iz ostalih izvora ishrane.

Ukidate mliječne proizvode iz ishrane? Razmislite još jednom!

Šta je osteoporoza

Osteoporoza je progresivna bolest u kojoj kosti propadaju gubeći masu i minerale. Osteoporoza je mnogo češća kod žena nego kod muškaraca, naročito nakon menopauze. Osteoporoza značajno povećava rizik od lomljenja kostiju, što značajno može uticati na kvalitet života.

osteoartroza

Zašto je kalcijum važan

Kosti imaju strukturnu ulogu, ali su i glavni rezervoari kalcijuma u tijelu- minerala koji obavlja višestruke bitne funkcije u organizmu.

Naše tijelo održava nivo kalcijuma na optimalnom nivou. Ukoliko ne dobijamo dovoljno kalcijuma iz ishrane- tijelo ga izvlači iz kostiju.

Mala količina kalcijuma se izlučuje urinom. Ukoliko ishranom ne nadoknadimo izgubljenu količinu kalcijuma, kosti vremenom postaju krhke i sklone lomljenju.

Sumnjate na nedostatak kalcijuma? Odgovorite na ova 3 pitanja!

Istraživanja dokazuju efikasnost mliječnih proizvoda

Mnoge studije su ispitivale efekte mlijeka i kalcijuma na zdravlje kostiju. Većina njih je pokazala iste rezultate- djelotvornost mliječnih proizvoda.

Istraživanja su rađena na tri starosne grupe ljudi: djeci, odraslima i starijim osobama. Dobijeni rezultati pokazuju sljedeće:

Djeca: Mliječni proizvodi i kalcijum dovode po povećanog rasta kostiju.

Odrasli: Mliječni proizvodi smanjuju gubitak koštane mase i dovode do povećane gustine kostiju.

Starije osobe: Mliječni proizvodi povećavaju u gustinu kostiju i smanjuju rizik od lomljenja.

Mlijeko obogađeno vitaminom D se pokazalo još efikasnijim pri jačanju kostiju. Međutim, budite oprezni sa unosom kalcijuma jer i ovdje važi pravilo o pretjerivanju. Pretjeran unos kalcijuma može povećati rizik od srčanog udara.

Unos kalcijuma putem mliječnih ili drugih namirnica poput ribe i zelenog povrća najbolji je način da vašim kostima obezbjedite optimalan unos ovog minerala.

Bolovi u zglobovima – simptomi, uzroci i liječenje