Zdrav život

Na koliko stepeni podesiti klimu tokom ljeta?

S klima-uređajima treba postupati oprezno, idealna temperatura unutrašnjeg prostora po pravilu je sedam-osam stepeni niža od spoljašnje temperature. Konkretno, ako spoljna temperatura iznosi 34 stepena, klima-uređaj treba podesiti da hladi na 26-27 stepeni.

Takvu temperaturnu razliku ljudski organizam dobro podnosi. Kod osoba sa zdravstvenim problemima, treba biti posebno oprezan prilikom podešavanja temperature u unutrašnjem prostoru, jer izlazak na vrlo visoke temperature može biti vrlo opasan, pogotovo za osobe s niskim pritiskom i starije osobe koje imaju problema sa cirkulacijom.

Sadržaj teksta:

Pozitivan uticaj

“Klima-uređaji, ako su pravilno odabrani, instalirani i održavani, prilikom hlađenja, čišćenja i ovlaživanja vazduha ne bi trebalo da budu opasni po zdravlje ljudi. Naprotiv, imaju pozitivan učinak kako na zdrave tako i na one koji pate od alergija i astme.

Isto tako, klima-uređaj (uključujući i filtriranje, ovlaživanje, hlađenje i dezinfekciju) može da se koristi za obezbjeđivanje čiste, sigurne, hipoalergijske atmosfere kakva je neophodna u bolničkim operacionim salama i drugim sredinama gdje boravi veliki broj ljudi (na primjer bioskopi ili avioni).

Međutim, neodržavani klima-uređaji mogu dovesti do širenja mikroorganizama, najčešće legionelle pneumophilae, odgovorne za legionarske bolesti, i drugih termofilnih aktinomiceta”, objašnjava dr Lea Homolak.

Da li možemo da se prehladimo tokom izlaganja klima-uređajima?

prehlada od klime

“Bez dodatnog ovlaživanja klima-uređaj suši vazduh u prostoriji što onda prouzrokuje sušenje sluznice nosa koja tada slabije prečišćava vazduh koji udišemo (od virusa, bakterija i alergena).

Uzrok prehlade ili alergije nije klima-uređaj, već bakterije, virusi ili alergeni. Direktno duvanje, isušivanje vazduha i izostanak dovođenja svježeg vazduha može dovesti do negativnih učinaka klima-uređaja i na kožu, tako što dolazi do njenog isušivanja, čime se pogoršavaju stanja raznih dermatitisa i ekcema.”

Pustiti svježi vazduh u prostor

Pravi svježi vazduh u prostoru važan je za miješanje vazduha, kako bi se postigao zadovoljavajući stepen kvaliteta vazduha. Teoretski, stalni boravak u klimatizovnom okruženju bez ovlaživanja i ulaska svježeg vazduha bi mogao da dovede do smanjenja imuniteta, jer nedostatak kiseonika otežava normalno funkcionisanje bijelih krvnih stanica koje učestvuju u borbi protiv bakterija.

Snižena količina kiseonika u vazduhu koji udišemo mogla bi da poveća krvni pritisak i broj otkucaja srca – ali za to je ipak potrebno ekstremna niska količina kiseonika. Nivo kiseonika u krvi takođe je povezan i sa nivoom serotonina – hormona sreće.

Dakle, raspoloženje na otvorenom i u zelenilu uvijek je bolje nego u zatvorenim prostorijama, bez obzira na klima-uređaje. Klima-uređaj treba redovno servisirati jer će samo čisti i servisirani klima-uređaji postići maksimalnu efikasnost i neće ugroziti čovjekovo zdravlje.

Kako se rashladiti bez klima-uređaja?

limunada

Ima načina za rashlađivanje i bez skupe aparature, koja pored visoke nabavne cijene troši i struju. Hlađenje na prirodan način olakšava pritisak na kućni budžet i smanjuje zagađenje vazduha zbog redukovane potrebe za električnom energijom.

Povoljniji i štedljiviji od klima-uređaja su ventilatori. Ventilator djeluje samo ako je usmjeren tamo gdje želite da stvorite osvježavajući povetarac.

Po vrućini pomaže i tuširanje mlakom ili hladnom vodom. Budući da se traži niska temperatura vode, ne troši se mnogo (ili nimalo) struje na njeno zagrijavanje. Po izlasku iz kade ili kabine za tuširanje ne treba se brisati peškirom nego pustiti da voda sama ispari sa kože.

Ako nemate vremena za tuš, mogu pomoći i hladne obloge na čelu ili vratu. Možete da se rashladite i hladnim napitkom, od kojih su najdjelotvorniji oni sa malo ili bez šećera i sa blagim ukusom limuna ili limete.

Isključite električne aparate. Smanjite vlagu u unutrašnjosti stana jer ona pojačava osjećaj topline (zato manje sušite odeću u stanu). Ako je i veče vruće, treba smanjiti temperaturu gašenjem svijetla u prostorijama.

(b92.net)

Leave a Comment