Ishrana Zdrav život

Namirnice koje ne smiju da se kombinuju sa antibioticima

Namirnice koje ne smiju da se kombinuju sa antibioticima

Hrana stupa u interakciju sa lijekovima na tri načina – blokiranjem apsorpcije lijeka u potpunosti, usporavanjem njegove apsorpcije ili ometanjem načina na koji organizam razlaže lijek. U većini slučajeva, biranjem pogrešnih namirnica mnogi od nas umanjuju dejstvo antibiotika.

Ukoliko vam je ljekar propisao antibiotike, veoma je važno da prilikom njihovog uzimanja pratite uputstva i uzimate ih kako vam je rečeno te da izbjegavate sljedeće namirnice.

Sadržaj teksta:

Grejpfrut

Određena jedinjenja iz grejpa se razgrađuju u jetri istim enzimima kao i antibiotici. Konzumiranjem grejpa, u jetri dolazi do nepotpunog razlaganja antibiotika i njihovim nakupljanjem u organizmu, ponekad i do toksičnih nivoa.

Mliječni proizvodi

Određene studije sugerišu kako pretjeran unos kalcijuma ometa apsorpciju antibiotika u crijevima. U tom slučaju ne dolazi do potpunog djelovanja lijeka. Ipak, prilikom uzimanja antibiotika preporučuje se kozumacija jogurta sa probiotičkim kulturama.

Alkohol

Miješanje alkohola sa antibioticima može izazvati određene nuspojave poput vrtoglavice, mučnine i ubrzanog rada srca. Ljekari preporučuju da izbjegavate alkohol za vrijeme uzimanja antibiotika, ali i 72 sata nakon što je tretman antibioticima završen.

Šećeri i kvasac

U većini slučajevima, terapija jačim antibioticima završi sa gljivičnom infekcijom kandidom. Stoga izbjegavajte namirnice sa visokim sadržajem šećera i kvasca kako biste izbjegli razmnožavanje ove gljivice u organizmu. Preporučuje se i uzimanje određenih probiotika kako bi se spriječio nastanak gljivične infekcije.