Ishrana Zdrav život

Naučnici upozoravaju da zagorjela i prepečena hrana povećava rizik od raka

zagorjeli tost rak

Britanska Agencija za standarde u proizvodnji hrane (FSA) savjetuje da kruh treba tostirati, a krompire peći samo do zlatne boje kako bi se smanjio rizik konzumacije akrilamida koji može uzrokovati rak, prenosi BBC.

Akrilamid je spoj koji se nalazi u različitim vrstama hrane i prirodan je proizvod procesa zagrijavanja. Kada se hrana puna skroba predugo priprema na temperaturama većim od 120 stepeni Celzijusa, poput korijenskog povrća, kruha, žitarica, kolača i kafe, nivo akrilamida se povećava.

Istraživanja su dokazala da izaziva rak kod životinja te iako još nema konkretnih dokaza, postoje sumnje da isto važi i za ljude. Ovaj spoj osim što povećava rizik za razvoj raka ima negativno djelovanje na nervni i reproduktivni sistem.

FSA kaže da nije sasvim jasno koliko akrilamida ljudski organizam može tolerisati, ali smatra da ga svi jedu previše.

„Ne kažemo da treba da izbjegavate neke vrste hrane, nego da treba da se hranite raznovrsno kako biste ublažili rizik. Ne treba da se brinete zbog toga što ćete povremeno uživati u nekom blago zagorjelom jelu“, kaže direktor FSA Steve Wearne.

Zbog toga je pokrenuta kampanja u kojoj se ljudima savjetuje da kuvaju na pari ili bare hranu, jer se tako smanjuje šansa stvaranja akrilamida. Kada je u pitanju pržena i pečena hrana, termičku obradu treba prekinuti kada jelo dostigne zlatnu boju. Preporučuje se i da se krompir ne drži u frižideru jer skladištenje na niskim temperaturama povećava proizvodnju akrilamida prilikom kuvanja.

Leave a Comment