Ishrana Zdrav život

Ne dajte da vas lažu – slanina je zdrava

slanina

Šta vam je prva asocijacija na slaninu? Njena slasna hrskavost ili ipak miris dok se prži kom malo ko može da odoli? Dobar komad slanine, rado je viđen gost na mnogim tanjirima, bilo to uz doručak ili kao neko tradicionalno spremljeno jelo.

No, sa druge strane mnogi spore njenu nutritivnu vrijednost, pa se često spominje kako slaninu zapravo treba više izbjegavati, nego konzumirati.

Naime, potvrđeno je da slanina spada u zdrave masti, pa je u kombinaciji sa omletom od troje jaja idealan početak dana.

Šta su sve prednosti slanine?

  • Liječi vas od mamurluka. Naučnici sa Univerziteta u Britaniji (Newcastle) otkrili su da parče slanine može da pomogne nakon noći provedene u ispijanju alkohola. Shvatili su da slanina sadrži aminokiseline koje koriste u nadoknadi nerotransmitera čiji broj rapidno opada tijekom intenzivnog ispijanja alkohola.
  • Zavodljiv miris. Miris dimljenog špeka, neodoljiv je za mnoge. Zar ne? Znate li da je 1920. godine kreirana čak i kolonjska vodica sa aromom slanine od strane mesara iz Pariza? Proizvod je bio sačinjen od 11 esencijalnih ulja, a jedno od njih je poticalo od omiljene slanine.
  • Osvježava dah. Zaboravite na mirisne paste za zube, pasta sa sastojkom špeka čisti zube na tradicionalan način.
  • Prži se u pećnici. Najhrskavije kriške špeka izlaze iz pećnice, a umjesto u tavu posložite je na papir za pečenje te stavite u pećnicu. Ne samo da ćete postići uravnoteženiju termičku obradu svake kriške, već će i proces čišćenja biti jednostavniji.
  • Izaziva ovisnost. Novija istraživanja pokazuju da prehrana bogata kalorijama i masnoćama, uključujući i čestu konzumaciju špeka – stimulira centar u mozgu zadužen za užitak. Na taj način izaziva tjelesnu potrebu koja graniči s ovisnošću.
  • Pomaže pamćenju. Špek sadrži mikronutrijent po imenu kolin, koji je važan za razvoj hipokampusa u mozgu, dijela rezerviranog za pamćenje. Studija sa sveučilišta u North Carolini sugeriše da isti sastojak može doprinijeti boljem razvoju mozga u nerođenog djeteta ako trudnica konzumira hranu bogatu tim elementom.

Leave a Comment