Ishrana Zdrav život

Nemojte piti kafu na prazan želudac!

kafa na prazan zeludac

Iako su u kafi sadržani razni antioksidansi, konzumacija ovog napitka na prazan želudac može da vas košta zdravlja i napravi više štete, a manje benefita.

Bilo da pijete tursku kafu, instant varijante ili uživate u dobrom kapućinu – efekat je skoro pa isti, a do ovakvih zaključaka su došli naučnici nakon proučavanja šta se to dešava u našem tijelu kada popijemo kafu na prazan želudac.

Evo šta su otkrili:

1. Povećava se nivo želudačne kiseline

Kafa u praznom želucu povećava proizvodnju hlorovodonične kiseline, a to nije nimalo dobro za ljude koji pate od gastritisa ili imaju povećan nivo želudačne kiseline. U ovom slučaju, možete povećati rizik od nastanka čireva, te hroničnog gastritisa, sindroma iritabilnog creva i želudačnog refluksa. Pa vi gledajte šta ćete!

2. Postajemo anksiozni i podložniji stresu

Kafa utiče na povećanje nivoa hormona stresa kortizola, naročito ako se pije na prazan želudac, dok sa druge strane odgovarajuća hrana djeluje umirujuće na organizam i ublažava negativno dejstvo kafe (dakle, pod uslovom da su u pitanju zdrave namirnice).

3. Smanjuje se nivo hormona sreće

Da li ste znali da kofein ometa proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za osjećaj zadovoljstva i sreće? Upravo nedostatak ovog hormona, predstavlja jedan od glavnih uzroka depresije i mentalnih bolesti.

Iako ćete osjetiti naglo podizanje raspoloženja nakon ispijanja omiljenog napitka na prazan želudac – velike su šanse da će za sat-dva ono pasti. Ako kafu pijete nekoliko puta dnevno, lučenje serotonina počeće da zavisi od spoljašnjih činilaca, a ne od rada organizma.

Leave a Comment