Ishrana Zdrav život

Opasnija i od pušenja: Gojaznost najčešči uzrok preuranjene smrti

gojaznost

Gojaznost uzrokuje preuranjenu smrt češće nego pušenje, otkriva novo istraživanje.

Tim istraživača iz Klinike Cleveland i Medicinskog univerziteta u New Yorku analizirali su uzroke smrti u SAD koristeći najnovije podatke iz 2014. godine.

Otkrili su da gojaznost skraćuje život za čak 47 odsto više od duvana, koji je imao isti rezultat kao i visok krvni pritisak.

Visoki holesterol i dijabetes su druga dva stanja koja će najvjerojatnije uzrokovati ranu smrt , ali ne predstavljaju ni blizu toliku opasnost kao gojaznost.

Upoređujući podatake s nastojanjima javnog zdravstva, tim je rekao da bi duvan bio na vrhu liste kad ne bi postojao globalni uticaj da se ograniči upotreba cigareta.

Sada, insistiraju, potrebna je slična kampanja za smanjenje stope gojaznosti.

Gojaznost je najnepovoljnije i stanje koje je najteže kontrolisati, budući da se tri od pet najvećih uzroka preuranjene smrti mogu lakše tretirati (dijebetes, hipertenzija i visok holesterol).

Rezultati takođe naglašavaju važnost preventivne zaštite u kliničkoj praksi i zašto bi to trebalo biti prioritet za ljekare.

“Stvarnost je da, iako možda znamo neposredni uzrok smrti pacijenta, kao što su na primjer rak dojke ili srčani udar, ne znamo uvijek koji faktori poput upotrebe duvana, gojaznosti ili alkohola imaju doprinos. Za svaki glavni uzrok smrti identifikovali smo osnovni uzrok da bismo shvatili postoji li način na koji bi neka osoba mogla živjeti duže”, rekao je vodeći autor studije dr. Glen Taksler.

Dr. Taksler i njegove kolege nastavljaju da sprovode istraživanja u ovoj oblasti te analiziraju rezultate.

Leave a Comment