Higijena Zdrav život

Ove stvari treba da čistite svakodnevno

Svi volimo čist i uredan dom, ali jednostavno nemamo dovoljno vremena da provedemo sate čisteći svaki dan. Iako to nije potrebno, ipak postoje određene stvari u vašem domu na koje se treba obratiti više pažnje.

Pogledajte listu od 8 stvari koje bi trebale biti čišćene svakodnevno:

Sadržaj teksta:

Kuhinjske krpe

Istraživanja su pokazala da su krpe jedni od najprljavijih predmeta u kuhinji, a isti je slučaj i sa malim peškirima u kupatilu. Budući da ih koristimo više puta dnevno, prljaju se jako brzo. Zato kuhinjske krpe i peškire treba mijenjati na svakih par dana, odnosno svaki dan ako imate veliku porodicu.

Ključevi

Na ključevima se nalazi više bakterija nego na dugmadima u liftu. Dirate ih prljavim rukama i često vam ispadaju na pod, čime se unosi mnoštvo zaraznih bakterija u kuću. Zbog toga ih je dobro obrisati antibakterijskim maramicama.

Pločice u kupatilu

Kako biste pojednostavili rutinu čišćenja prljavih pločica u kupatilu, nakon svakog tuširanja ih obrišite i osušite. Suho kupatilo spriječava razmnožavanje bakterija i plijesni.

Kuhinjska spužva

Spužva za pranje posuđa najprljavija je stvar u kuhinji, što ne čudi jer se koristi za pranje i brisanje različitih površina. Najbolji način da dezinfikujete spužvicu jeste da je dobro operete a potom stavite u mikrovalnu na 1-2 minute. Pažljivo pratite i odmah isključite mikrovalnu ako se pojavi dim. Zapamtite: spužvice koje imaju metalne jastučiće za ribanje nikada ne treba dezinfikovati na ovaj način.

Sudoper

Možda mislite da je sudoper nakon pranja suđa isto čist ako nema vidljive mrlje, međutim brojne se bakterije zadržavaju na zidovima sudopera.

Prljavo posuđe

Ostavljanje prljavog posuđa u sudoperu je loša navika. Najbolje je oprati ga odmah nakon jela, kako biste izbjegli insekte i neugodne mirise

Daska za rezanje

Ako koristite špatule i daske za rezanje od drveta, potopite ih u mješavinu sirćeta i vode (1:1) na nekoliko minuta. Ovaj trik će vam pomoći da ubijete bakterije i gljivice na njihovim površinama. Osim toga, dasku za rezanje treba redovno čistiti i dezinfikovati. U tu svrhu koristite 1 čajnu kašiku sode bikarbone u pola litra vruće vode, pospite mješavinu po dasci, dopustite da djeluje 5-10 minuta i isperite.

Leave a Comment