Dom Higijena Zdrav život

Ovo je 6 najčešćih pogrešaka prilikom pranja veša

greske kod pranja vesa u masini
Koristite li previše deterdženta ili natrpavate mašinu? Ako niste zadovoljni čistoćom veša koji izlazi iz mašine, možda činite upravo jednu od sljedećih pogrešaka.

Sadržaj teksta:

Pretjerano trljate mrlje

Ovo ih može učiniti još tvrdokornijim i istrošiti tkaninu. Budite nježni i metodični. Deterdžent na mrlju nanesite što prije i uvijek koristite bijelu krpicu. Ne utrljavajte sredstvo nego ga krpicom nanosite odozgo lagano dodirujući tkaninu.

Koristite previše deterdženta

Zbog viška sapunice prljavština se može zadržati na mjestima koja se neće potpuno isprati, poput onog ispod ovratnika, što može dovesti do nakupljanja bakterija. Upotrijebite samo pola količine deterdženta, a potom postupno povećavajte količinu ako niste zadovoljni čistoćom veša. Ovo pravila ne vrijede ako imate tvrdu vodu. U tom slučaju treba vam više deterdženta.

Ne povlačite zatvarače do kraja

Metalni zupci mogu oštetiti osjetljivi veš koje se nalazi u mašini.

Košulje perete sa zakopčanim dugmadima

Iako se ovo može činiti kao dobra ideja, može dovesti do širenja rupa na dugmadi i ispadanja. Otkopčajte dugmad na odjeći prije nego što je stavite u mašinu.

Puštate sušilicu da se ”odmori” prije ponovne upotrebe

Neki misle da je dobro pričekati neko vrijeme prije no što ponovno upotrijebite sušilicu. Puno je učinkovitije odmah ponovno uključiti sušilicu jer će preostala toplina smanjiti utrošak energije.

Pretjerano korištenje izbjeljivača

Promislite prije upotrebe izbjeljivača. On vam nije nužan ako se želite riješiti tvrdokornih mrlja. Umjesto toga veš stavite u lonac vode s nekoliko kriški limuna i pričekajte da voda zavrije.

Leave a Comment