Ishrana Zdrav život

Ovo je najbolja hrana za doručak širom svijeta

dorucak

Koncentrovani sok od naranče i slatke pahuljice nisu najbolji izbor za doručak, kao ni bilo koja druga hrana koja sadrži visoku koncentraciju šećera. Tajna zdravog doručka je u tome da ga ispunite hranjivim materijama.

“Sve zavisi od ravnoteže prehrane, nivoa tjelesne aktivnosti i od toga šta vam je potrebno da dobijete od obroka”, objašnjava dijetetičar Aisling Pigott. Zbog toga, Pigott izbjegava označavanje određenih doručaka kao “dobrih”, a drugi kao “loših”.

U idealnom slučaju doručak treba sadržavati ugljikohidrate, integralne žitarice , izvor proteina, voće ili povrće. Količina zavisi od visine, težine, spola i nivoa aktivnosti.

Ono što je jasno jeste da je preskakanje doručka loša ideja jer povećava šanse da posegnete za nečim nezdravim kada ogladnite kasnije u toku dana.

Ovo su neki od najzdravijih doručaka koji se jedu širom svijeta:

Sadržaj teksta:

Južnoafrička Republika

Južnoafrički doručak je vrsta kaše nazvana putu pap. Pravi se od kukuruza, ali može biti i od drugih žitarica.

Kaša se obično jede s mlijekom. Visok sadržaj vlakana kao i kalcij iz mlijeka čine je idealnomm za početak dana, bez dodatne soli ili šećera.

putu pap juzna afrika

Indija

Začinjeni doručak, obično uz beskvasni roti hljeb jede se uz umake od jogurta ili voća. Ovakav doručak može biti veoma zasitan jer se kruh često proizvodi od brašna sa visokim udjelom vlakana.

indija dorucak

Koreja

Doručak u Koreji uglavnom se sastoji od riže, supe, kimchija, mesa ili ribe. Hrana je često nemasna, a proteini iz mesa i ribe daju osjećaj sitosti. Ove namirnice takođe pružaju B vitamine i minerale poput cinka i željeza.

koreja dorucak

Island

Ovsena kaša je čest doručak na Islandu. Ovas sadrži vlakna koja su važna za zdravlje digestivnog trakta i mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola.

island dorucak

Mediteran

Mediteranska prehrana pokazala se korisna za zdravlje. Ona naglašava povrće, voće, orašaste plodove, integralne žitarice, grah i mahunarke, maslinovo ulje i ribu.

mediteranski dorucak

Engleska

Pržena slanina, kobasice, paradajz, gljive sa žara i jaje uz čašu svježe cijeđenog soka od narandže iznenađujuće je zdrav obrok za početak dana, iako se ne čini tako.

Pruža mnoštvo hranjivih materija – vitamin A, B i C, željezo i cink. Takva kombinacija hrane će vas dugo držati sitim.

engleski dorucak

Španija

Španski doručak – pan con tomate (tostiran hljeb sa namazom od paradajza) zdraviji je izbor nego džem ili samo maslac na tostu jer pruža antioksidanse kao što je likopen.

Pan con Tomate

Leave a Comment