Ishrana Zdrav život

Sada je važnije, više nego ikad: Probajte ovo prirodno sredstvo za jačanje imuniteta

prirodno sredstvo za jacanje imuniteta surutka

Zdravlje je naša svakodnevna briga, ali u situaciji u kojoj se trenutno nalazimo sa koronavirusom, ne postoji dovoljno dobar i snažan način na koji možemo da vam ovo kažemo:

Morate da pomognete svom imunitetu da ojača kako bi se odbranio od virusa.

Sigurni smo da i sami imate svoje tehnike kako da vaše telo bude u punoj snazi i kako da se odbranite od virusa, te da ostanete zdravi.

Na vašoj listi se sigurno nalaze:

 • ceđeni sokovi,
 • beli luk,
 • cvekla,
 • slanina,
 • đumbir,
 • domaće supice,
 • fizičke aktivnosti,
 • i još mnogo toga…

Ali na njoj nedostaje jedan sastojak koji je oduvek bio sporedni, ali će napraviti veliku razliku: kozja surutka.

Dopustite nam da vam objasnimo zašto!

 1. Kozja surutka je bogata kalijumom, natrijumom, magnezijumom, fosforom, gvožđem, cinkom, bakrom, kobaltom, manganom, molibdenom, kao i vitaminima: B2, B6, B12, C, K. Da, svim ovim!
 2. Proteini iz surutke se porede sa proteinima majčinog mleka.
 3. Ukoliko odaberete proverenog proizvođača, onda možete biti sigurni da je potpuno prirodan proizvod, bez ikakvih dodataka.
 4. Niska kalorijska vrednost je svrstava u grupu proizvoda preporučljivih i kod mršavljenja.
 5. Mogu da je konzumiraju i deca, i odrasli, i trudnice, a preporučuje se i sportistima.
 6. Može da se konzumira svaki dan – tokom celog života.
 7. Mogu da je piju i ljudi koji su intolerantni na laktozu.

Ranije se kozja surutka bacala. Nastajala je kao međuproizvod tokom procesa pravljenja kozjeg sira i smatrala se potpuno nevažnim delom. Međutim, vremenom je ustanovljeno da ova žuto-zelena tečnost nosi izuzetne vrednosti za naš organizam.

Ne samo da će pomoći jačanju imuniteta, već je dokazano i da poboljšava probavu i utiče na regeneraciju jetre. O svim njenim benefitima bismo mogli da pišemo zaseban tekst, ali ono što je vama sada važno da znate jeste da će pomoći da osnažite imunitet i ostanete zdravi.

Vaše bake i deke će to potvrditi.

Kako konzumirati kozju surutku za najbolje efekte?

Već smo ranije naveli da kozja surutka izvorno ima tečni oblik i žuto-zelenu boju. Može se konzumirati i kao takva, a preporučena doza je jedna čaša svako jutro.

Osim kao takvu, možete da je kupite i u praškastom obliku. Reč je o liofilizovanoj kozjoj surutki, nastaloj kako bi se očuvali svi benefiti koje nosi, ali i kako bi rok trajanja bio neograničen. U izvornom obliku, kozju surutku biste morali praviti uvek svežu i u daleko većim količinama. Liofilizovana će vam doneti iste rezultate, ali ćete je moći koristiti svaki dan, duži vremenski period.

Uz to, ukoliko želite da i vaša deca piju ovaj zdravi prirodni napitak, daleko lakše ćete ih navići ako jednu kašiku kozje surutke u prahu dodate u njihovu čašu mleka, jogurt ili nešto treće, nego ako im date da istu piju u izvornom obliku. Svi znamo kakva je muka sa decom i njihovom odbojnošću prema nekim namirnicama.

Kozja surutka u prahu se pije u kombinaciji sa drugim namirnicima, a preporučena je jutarnja konzumacija na prazan želudac. Sportisti mogu da je koriste i posle treninga. Treba da je čuvate na sobnoj temperaturu.

Na kraju, ne zaboravite, najbolji način da se pobrinete za svoje zdravlje tokom čitave godine je da konzumirate prirodno, zdravo i bogato nutrijentima.

Naša preporuka je da to bude i kozja surutka.