Djeca Psihologija Sex

Šokantno: Uhvaćeni na djelu!

uhvaćeni na djelu

Ako razmišljate o svom djetinjstvu, možda se sjetite kada ste prvi put uhvatili svoje roditelje “na djelu”. Sjećate li se kako vam je ta scena bila užasna? Ako ste mislili da je to sramotno, sačekajte dok vas ne uhvate vaša djeca. Bitno je da pažljivo vodite sve razgovore o seksu sa svojom djecom, čak i one koji uključuju vas. Takođe, imajte na umu ideale o seksu koje želite da vaše dijete naučite.

Ne ponašajte se kao da se ništa nije desilo

Jedna od najneugodnijih, neiskvarenih grešaka o kojima se ne priča, a koja se javlja u porodici je svjedočenje seksualnih odnosa roditelja. Ako doživite ovo, potencijalno možete ostaviti “mentalni ožiljak” na vaše dijete, zbog toga vam savjetujemo da se odnosite prema ovome ispravno. Pretvaranje da se “to” nikada nije dogodilo može izgledati kao očigledan izbor, ali stručnjaci upozoravaju da se tako ne ponašate i ohrabruju vas da pričate o tome, jer ne želite da vaše dijete raste sa negativnim osjećanjima prema seksu. Dr Daliah Wachs, kaže: “Ne zanima me da li ste ponovili nekoliko puta svojoj djeci da ne ulaze u vašu sobu, vaša je greška ako su vrata bila otključana. Ako krenete okrivljavati vaše dijete pogoršavate situaciju i stvarate veće traume. Stavite im do znanja da niste ljuti i da želite da razgovarate o tome šta se desilo.” Pročitajte više o ekstremnom stresu kod djece ovdje.

priče sa djecom

Uvjerite vaše dijete da je sex O.K.

Claudia Abelheim, pedagoški psiholog iz Centra za porodični život, kaže da morate uvjeriti svoje dijete da nema ništa loše u tome šta su vidjeli. “Objasnite svom djetetu da je ono što su vidjeli nešto što je za odrasle i da nisu trebali to da vide. Ali uvjerite ih da je ono što su svjedočili ljubavni čin koji odrasli rade kada vole jedni druge “. Ona objašnjava da stvari mogu biti zbunjujuće ako je vaše dijete baš malo. “Ako vaše dijete ne zna šta je u stvari vidjelo, seks im može izgledati kao nasilan ili agresivan čin. Po mišljenju male djece to može izgledati i kao čin koji rade odrasli, i koji i ono treba da radi kasnije kada odraste, što može da ih uplaši. Uvjerite ih da ne moraju da rade sve što mama i tata rade “, dodaje dr Daliah.

Popričajte o pčelama i pticama

Ako se desi da još niste razgovarali sa svojom djecom o seksu, sada bi bilo dobro vrijeme da počnete tu priču. “U zavisnosti od starosne dobi, ovo bi mogla biti dobra prilika da započnete razgovor o seksu i privatnosti”, savjetuje Claudia. Pružite svom djetetu informacije u malim dozama, a ne sve odjednom u jednoj velikoj gomili sa nekim “velikim govorom”. Najbolje je da taj razgovor vodite na jeziku koji odgovara njihovom uzrastu.

A ako vam slučajno nedostaje seksa poslušajte ove savjete:

Želiš više seksa sa partnerom? Poslušaj ovih 15 savjeta!