Savjeti Zdravo tijelo

Šta boja urina govori o vašem zdravlju

ta boja vašeg urina govori o vašem zdravlju

Obraćate li pažnju na boju vašeg urina? Nijansa urina je često vrlo dobar indikator zdravlja organizma, a procjenjivanja zdravlja na osnovu boje urina praktikuje se još od srednjovijekovne medicine kada se smatralo da je svjetlo žuta boja urina najbolji pokazatelj sveukupnog zdravlja čovjeka.

Pročitajte i : Savjeti za dnevno snalaženje urinarnom inkotinencijom

Sadržaj teksta:

Bistar i providan urin

Bistar urin je često pokazatelj da je vaše tijelo hidrirano, što ne mora uvijek da bude dobra stvar. Iako je često bistar urin znak da ste unijeli dovoljno tečnosti u toku dana, ponekad se ne radi samo o dovoljnoj hidrataciji.  Učestalo mokrenje i bistar urin  mogu biti simptom dijabetes inspidusa. Iako učestalo mokrenje može biti i simptom dijabetesa tipa 1 i 2, dijabetes inspidus je nepovezano i rijetko stanje dijabetesa. Osobe sa dijabetes inspidusom imaju normalne niove šećera u krvi, dok njihovi bubrezi ne mogu normalno obrađivati tečnost. Ukoliko smatrate da prečesto odlazite u toalet, posjetite ljekara kako bi utvrdili o čemu se tačno radi.

Zamućen bijel urin

Zamućen ili bijel urin može biti uzrokovan različitim faktorima, pa ukoliko ga primjećujete samo ujutru i povremeno nema potrebe da paničite. Ovakva boja urina može ukazivati na izlučivanje mokraćne kliseline, infekcije urinarnog trakta ili izlučivanje određenih lipida (masti) kroz vaš sistem. Povremena pojava bijelog ili zamućenog urina može biti potpuno normalna- pogotovo u jutarnjim časovima u stanju blage dehidratacije. Hrana i neki lijekovi takođe mogu biti uzrok zamućenog urina. Činjenica je da konstantno zamućen urin može ukazivati na neku vrstu bakterijske infekcije.

Ružičasta, crvena ili smeđa boja urina

Raspon ovih boja najčešće ukazuje na hematuriju ili krv u mokraći izazvana prisustvom crvenih krvnih zrnaca u mokraći. Hematurija može imati razne uzroke, uključujući infekciju prostate ili urinarnog trakta. Muškarci često tokom starenja doživljavaju probleme s aprostatom poput njenog uvećanja što se smatra potpuno normalnim i ponekad se može manifestovati pojavom krvi u urinu. Imajte na umu da ponekad krv u urinu ponekad nije vidljiva i da zahtjeva laboratorijske testove kako bi se detektovala crvena krvna zrnca.

Tamno žuta boja urina

Tamno žuta boja urina ujutru može biti uzrok dehidratacije tokom noći, naročito ako ste konzumirali alkohol. Multivitamini mogu izazvati jarko žutu ili narančastu boju urina, a posebno vitamin B12 kao i vitamin C. Ako ste počeli sa uzimanjem vitaminskih dodataka, budite svjesni da su u ovom slučaju promjene u urinu sasvim normalne. Korištenje vodice da ispiranje usta se takođe može odraziti i na boju urina. Ukoliko je vaš urin konstantno tamno žute boje, obratite pažnju da to koliko popijete vode tokom dana.