Higijena Zdrav život

Šta se događa ako ne peremo posteljinu redovno?

cista posteljina

Pravi je užitak nakon dugog dana leći u krevet na koji ste postavili svježe opranu i mirisnu posteljinu. Iako se ona možda ne prlja tako brzo kao odjeća, potrebno je da je redovno perete jer prljava posteljina može da uzrokuje alergiju, astmu i mnoge druge bolesti.

Kada biste mogli staviti čaršav pod mikroskop, prizor bi vas neugodno iznenadio. U skoro svakom krevetu skrivaju se grinje, mikroskopske bube koje se hrane mrtvim ćelijama kože. Ta mala stvorenja žive, umiru i razmnožavaju se u posteljini u kojoj spavate.

Međutim, grinje nisu jedini problem, u posteljini se nalaze i:

Mrtve ćelije kože – tijelo odbacuje oko million ćelija kože dnevno, tako da mnoge od njih ostaju na krevetu i hrana su grinjama.

Ulja – tijelo luči prirodna ulja dok spavate, koja, naravno, završe na posteljini.

Znoj – ako vam je prevruće tokom noći i znojite se, posteljina će upiti sav znoj.

Tjelesne tečnosti – slina, krv, urin, fekalne materije i druge tjelesne izlučevine se takođe mogu naći na posteljini.

Mrvice hrane – Ako vam je navika da jedete u krevetu, na njemu se vjerovatno nalaze mrvice hrane koje mogu privući insekte.

Moguće posljedice neredovnog pranja i mijenjanja posteljine mogu da budu:

Iritacije kože i ekcem – bakterije i trenje kože o prljavu posteljinu mogu da dovedu do iritacija ili ekcema. Prije spavanja nemojte nanositi teške i masne kreme jer će ostati na jastučnici.

Gljivične ili bakterijske infekcije – znoj i ostale tjelesne izlučevine predstavljaju idealno okruženje za stvaranje gljivica ili bakterija. Plijesan na vlažnim dušecima može da dovede do pojave astme, upale pluća i gljivične infekcije.

Alergije – bakterije, plijesan i grinje mogu da uzrokuju ili pogoršaju alergije i infekcije. Uprkos tome što pranje posteljine na visokim temperaturama uništava bakterije, svake 2-3 godine potrebno je mijenjati sintetičke jastuke, a pernate svakih 5-6 godina. Grinje su bezopasne, ali proizvode izmet koji sadrži alergene, a oni izazvaju svrbež očiju, rinitis i astmu. U slučaju da se pretjerano znojite ili patite od raznih alergija, posteljinu biste obavezno trebali da mijenjate bar jednom sedmično.

Zbog toga, posteljina mora da se pere svake dvije sedmice, a idealno bi bilo jednom sedmično.

Najbolje je prati je u toploj vodi (60 stepeni ili više) a prije korištenja dobro je osušiti. Jastuk treba da operete svaka tri mjeseca a madrac je nakon svakog mijenjanja posteljine potrebno prebrisati vlažnom krpom i okrenuti.

Leave a Comment