Dom Zdrav život

Ugodan i zdrav dom za život

drvena kuca

Podizanje svijesti o zdravlju i zdravom načinu života u novije vrijeme, uticalo je na to da sve više brinemo o materijalima koji nas okružuju u našim domovima, i da preispitujemo njihovu štetnost ili prednosti.

Tokom cijelog prošlog vijeka beton se kao novi građevinski izum dominantno ugnjezdio u sve građevinske pothvate i postao najuobičajeniji material kojim smo gradili čak i stambene kuće, u novije vrijeme sve više raste trend ponovnom vraćanju tradicionalnom prirodnom i zdravom materijalu – drvetu.

Sadržaj teksta:

Šta je drvena kuća?

Kad kažemo drvena kuća praktično mislimo zdrav dom. Drvene kuće mogu biti masivne brvnare ili moderne skeletne ili panelne montažne kuće. U posljednjih 20tak godina, kupcu zabrinutom za svoje zdravlje i životnu sredinu, montažne kuće sa aktivnim sistemima uštede energije počinju da zauzimaju značajno mjesto u gradnji, pogotovo u Zapadnoj Evropi i Sjevernoj Americi.

O kom god da se konstruktivnom sistemu radilo – zdravstvene prednosti u odnosu na zidanu kuću su brojne.

Zašto drvo?

Drvo je prirodan materijal i samim tim njegov negativan uticaj na naše zdravlje (u smislu zračenja) praktično ne postoji. S druge strane prednosti življenja u kući napravljenoj od drveta su brojne: meko porozno drvo upotrebljeno kao građevinski materijal mirisom pozitivno utiče na disajne puteve i na pluća ljudi koji žive u ovakvim objektima.

Prijatan miris drveta podstiče sva naša čula, smiruje nervni sistem i utiče na dobro raspoloženje. Ovo se odnosi i na drvo u enterijeru jer ono pruža potpuno drugačiji osjećaj ugodnosti. Tokom vremena, drvo u enterijeru tamni, što stvara poseban osjećaj smirenosti i opuštanja. Neke vrste drveta, pogotovo sibirske, tokom vremena dobijaju sivkastu ili srebrnkastu boju što im takođe daje posebnu draž u enterijeru.

Prednost sa zdravstvenog aspekta

Velika prednost drvenih kuća jeste to što u njima gotovo da nema jednog od najvećih uzročnika alergija: prašine. Elektrostatička svojstva drveta ne dozvoljavaju stvaranje elektriciteta, koji je osnovni razlog stvaranja prašine koja “leti” po prostoru. Ovo se opet ne može reći za vještačke materijale; dokaz za to je razlika u količini prašine nagomilane na podu od parketa i na laminatnom podu! Zbog toga se ljudima koji pate od alergije na prašinu savjetuje da žive u drvenim kućama, pogotovo u brvnarama.

Budući da se radi o prirodnom materijalu, onda je sasvim logično da možemo zaključiti da je to materijal koji propušta paru (vlagu) u oba pravca, te problem pojave pljesni i tragova vlage ne postoji. Čak šta više, drvo ima sposobnost da upija vlagu ukoliko je ona povećana, ili da otpušta ukoliko je vazduh u prostorijama presuv,i tako nam prirodnim putem pomaže da regulišemo kvalitet vazduha u domu.

Temperatura u drvenom domu?

Kontrola vlage takođe utiče i na prirodnu kontrolu temperature. Prednost gradnje u drvetu, modernim tehnologijama kao kod montažnih sistemskih kuća, je ta što drvene kuće praktično vrlo brzo možemo ugrijati, a dobra termička svojstva drveta pomažu da se toplota doma ne izgubi velikom brzinom kako je to slučaj kod zidanih objekata. U ekstremnim hladnim uslovima, drvena kuća može i do 24 sata nakon zagrijavanja da ostane topla do izjednačavanja unutrašnje temperature sa vanjskom, što je kod zidanih objekata nemoguće, čak i sa dodatnim slojevima termoizolacije.

Čak ako naslonite ruku na drvene zidove, njihova temperature nikad neće biti tako hladna ili pregrijana kao zidani zidovi ili ostali objekti u vanjskoj okolini kuće! Temperatura drveta je uvijek slična temperaturi unutrašnjosti doma! Ovo se dešava usljed mogućnosti drveta da akumulira toplotu, što nije slučaj sa zidanim i betonskim objektima, a dodatna prednost jeste to što drvo postepeno i podjednako sa svih strana otpušta ovu toplotu. Stoga je drvo odlično rješenje u hladnim predjelima.

Drvene kuće bilo da su kolibe, masivne brvnare ili montažne moderne sistemske kuće “dišu” po spojevima i nigdje nisu potpuno zaptivene, čime se postiže prirodna ventilacija. U drvenim domovima zbog svih svojstava stoga praktično nema potrebe za dodatnim nezdravim sistemima klimtiziranja i prečišćavanja zraka.

Riječ stručnjaka…

Svijest kupaca drvenih kuća takođe se mijenja. Iskustva tradicionalnog graditelja su ipak neprocjenjiva i sada je savremeni korisnik u prilici da prihvati ovakvu vrstu gradnje, te zaboravi na predrasude i zablude o trajnosti i čvrstini ovih objekata. Drvena kuća, izgrađena po principima modenih tehnologija kombinovanih sa iskustvima tradicionalnog graditelja može da traje dugo i obezbjedi svome vlasniku dug ugodan i zdrav boravak

Leave a Comment