Higijena Zdrav život

Uobičajene klice

klice-i-mikrobi

Nije moguće, niti je čak poželjno riješiti dom svih klica i ostalih mikroba. Mikroorganizmi su od vitalnog značaja za ljude i okolinu, ali neki su štetni za nas.

Kako bi sebe i svoju porodicu zaštitili od klica,  stručnjaci u oblasti higijene preporučuju da upražnjavate sistem “ciljane higijene” u svojoj kući. Ciljana higijena podrazumijeva riješiti se onoliko mnogo klica koliko je moguće, tamo gdje i kada postoji opasnost od njihovog širenja i uzrokovanja infekcije. Klice se uglavnom unose u kuću preko ljudi, hrane i kućnih ljubimaca. Jednom kad su unutra, klice se mogu širiti sa osobe na osobu, ili sa osobe u vazduh i natrag (unakrsna kontaminacija).

Uobičajene klice koje se nalaze u domu su:

  • MRSA (meticilin rezistentni “Staphylococcus aureus”): ovo je vrsta uobičajene “Staphylococcus aureus” bakterije. Otporna je na mnoge antibiotike, a stvarajući infekcije prouzrokuje teškoće u liječenju. Pranje ruku sapunom i toplom vodom je najvažniji način da se spriječi širenje MRSA.
  • “E. coli” 0157: opasniji soj bakterije “E. coli” uobičajeno se nalazi u crijevima svih zdravih ljudi. Može uzrokovati ozbiljne crijevne bolesti. Pažljivo obratite pažnju na higijenu hrane i okolinu oko toaleta, posebno ako netko ima dijereju.
  • Norovirus: takođe poznat i kao zimska crijevna gripa. Norovirus je najčešći uobičajeni uzrok zaraznih gastroenteritisa. Operite temeljito ruke sapunom i toplom vodom, nakon pripreme hrane i prije jela, a pogotovo nakon korištenja toaleta.
  • “Clostridium difficile”: također poznat kao “C. diff”. Ovo je bakterija pronađena u crijevima manje od pet odsto zdravih odraslih osoba. Ne uzrokuje zaista bilo kakvu štetu kod zdravih ljudi zbog ravnoteže “dobrih” bakterija u crijevima. Uobičajena je u crijevima dojenčadi i djece, ali ne uzrokuje bolest, jer njen otrov ne oštećuje njihove nezrele crijevne stanica. Infekcija “C. difficile” može izazvati dijereju, koji može biti u rasponu od blagog poremećaja do vrlo teške bolesti, s ulceracijom i krvarenjem iz debelog crijeva i, u najgorem slučaju, perforacijom crijeva, što dovodi do peritonitisa. To može biti kobno. Pobrinite se da ruke temeljito operete prije i poslije pripremanja hrane, a pogotovo nakon odlaska u toalet.

Mnogi od tih klica su pronađene u kući. Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije iz 2003., oko 40 odsto prijavljenih izbijanja zaraza povezanih s hranom u Europi javljaju se u kući.

Većina klica se širi na rukama i površinama koje dolaze u dodir s rukama, krpama za čišćenje i priboru. Dok naši domovi mogu izgledati besprijekorno, higijenski standardi u smislu kontrole opasnih mikroba nisu tako dobri kao što mislimo.

Sve u svemu, ciljana higijena je uspješnija u spriječavanju širenja bakterija nego “jednom- sedmično dubinsko čišćenje”.

Leave a Comment