Bolesti Medicina

Upala krajnika: simptomi, uzroci i tretman

upala krajnika simptomi tipovi i tretman

Upala krajnika ili tonzilitis predstavlja upalu ždrijela ili limfnih žlijezda koje se nalaze sa obe strane grla. Krajnici ili limfni čvorovi se nalaze na svakoj strani grla i služe kao odbrana disajnih puteva od virusa i bakterija. Do upale krajnika dolazi usljed izloženosti određenim virusima ili bakterijama.

Upala krajnika se najčešće javlja kod djece i rijetko kad kod odraslih. Tretman liječenja uveliko zavisi od uzroka upale, zbog čega je potrebno dobiti brzu i tačnu dijagnozu.

Sadržaj teksta:

Šta su krajnici?

Krajnici ili tonzile su limfni čvorovi smješteni sa obe strane grla, iza i iznad jezika. Uloga im je da štite organizam od bakterija i virusa tako što proizvode bijela krvna zrnca koja pomažu tijelu da se izbori sa infekcijom. Na taj način, krajnici se bore protiv virusa i bakterija koje dospjevaju u tijelo kroz usnu šupljinu.

Tokom odbrane od virusa i bakterija, krajnici mogu postati otečeni i ostanu trajno uvećani. Tako natečene i uvećane žlijezde na sebi nakupljaju bakterije i viruse što dovodi do njihovog daljeg uvećanja i nastanka komplikacija. Ukoliko dolazi do učestalih komplikacija izazvanih upalom krajnika, oni se najčešće hirurški odstranjuju.

Upala krajnika: simptomi

Simptomi krajnika zavise od toga da li se radi o akutnoj ili hroničnoj upali krajnika i često su slični simptomima gripe i prehlade. Najčešći simptomi akutne upale krajnika su:

 • Natečeno grlo
 • Poteškoće u gutanju
 • Povišena tjelesna temperatura
 • Upaljeno grlo sa naslagama gnoja
 • Glavobolja
 • Natečenost limfnih žlijezda na vratu

Za hroničnu upalu krajnika karakteristične su česte infekcije popraćenje lošim zadahom i lošim opšte zdravstvenim stanjem usljed oslabljenog imunog sistema.

natečenost vrata upala krajnika

Uzrok upale krajnika

 Upala krajnika je najčešće uzrokovana virusnim infekcijama, ali bakterijske infekcije takođe mogu biti uzrok. Najčešći uzročnik za upalu je adenovirus ili streptokoka grupe A (strep grlo), ukoliko su u pitanju bakterijske infekcije.

Krajnici su često prva linija odbrane imunološkog sistema u borbi protiv bakterija i virusa, zbog čega su posebno osjetljivi na infekcije i upale. Međutim, funkcija krajnika opada nakon puberteta, čime se mogu objasniti rijetki slučajevi upale krajnika kod odraslih.

Najčešći faktori rizika za tonsilitis, ili upalu krajnika su:

 • Upala krajnika se najčešće javlja kod djece starije od dvije godine. Najčešće su to djeca dobi između 5 i 15 godina.
 • Učestala izloženost virusima. Djeca koja idu u školu ili vrtić su najčešće u kontaktu sa drugom djecom izložena virusima i bakterijama koji mogu uzrokovati upalu krajnika.

Do hronične upale krajnika dolazi onda kada krajnici više ne mogu obavljati svoju odbrambenu funkciju te i sami postaju žarište upale.

Bol u grlu: prehlada, strep grlo ili angina

Treći krajnik

Treći krajnik predstavlja limfno tkivo smješteno iza nosnih šupljina i iznad mekog nepca. Treći krajnik se nakon rođenja počinje postepeno povećavati do 6-7 godine. Zbog čestih komplikacija i  problema koje može izazvati, postoji učestalo mišljenje kako treći krajnik nema nikakvu funkciju te da se zbog toga odstranjuje operacijom.

Treći krajnik je takođe ima važnu ulogu u odbrani organizma od raznihg uzročnika bolesti. Zbog svog specifičnog položaja ima odbrambenu ulogu od virusa  i bakterija koji u grlo dospijevaju udisanjem vazduha. Međutim, ukoliko je uvećan treći krajnik može postati nakupina bakterija i uzročnika raznih upalnih bolesti.

Upala trećeg krajnika može dovesti do zapaljenja srednjeg uha kao i sluznice nosa dok njegovo uvećanje najčešće otežava normalno disanje i upalu srednjeg uha.

treći krajnik

Ukoliko se pregledom utvrdi da je došlo do uvećanja krajnika, ljekar će razmotriti njegovo hirurško odstranjivanje. Simptomi koji najčešće ukazuju na uvećanje krajnika su:

 • Smetnje pri disanju na nos
 • Stalno začepljen nos
 • Curenje nosa
 • Hrkanje
 • Disanje kroz otvorena usta
 • Smetenje u snu
 • Kašalj
 • Blijedo lice

Tretman kod uvećanih krajnika zavisi od težine simptoma. U nekim slučajevima, ljekar neće preporučiti njihovo odstranjivanje. Treći krajnik se obično počinje postepeno smanjivati u periodu puberteta nakon čega uzrokuje sve manje probleme i komplikacije. Upravo zbog toga mnogi ljekari preporučuju da sačekate do ovog perioda prije nego što se odlučite na odstranjivanje krajnika.

Operacija krajnika

Učestale infekcije krajnika mogu dovesti do njihovog uvećanja što za posljedicu može imati otežano disanje, česte upale uha kao i oštećenje sluha. Uvećani krajnici se često javljaju u kombinaciji i sa uvećanim trećim krajnikom. Operacija krajnika se obično preporučuje u slučaju hroničnih upala uha i grla koje ne odgovaraju na terapiju antibioticima.

Operacija krajnika je rutinski zahvat koji se vrši u kratkoj opštoj anaesteziji.  Najčešće se izvodi kod djece uzrasta uzmeđu 3 i 7 godina. Od komplikacija koje su uglavnom rijetke, najčešće je krvarenje koje spontano prestaje.

Oporavak nakon operacije najčešće traje 1-2 sedmice.

Ishrana nakon operacije krajnika

Pojava upaljenog i osjetljivog grla par sedmica nakon operacije je normalna pojava. Važno je piti dovoljno tečnosti kako bi se izbjegla dehidratacija. Hidriranje pomaže i da se ublaži bol.

Izbjegavajte začinjenu i vruću hranu. Hladne tečnosti i deserti umiriće upaljeno grlo. Hladne obloge mogu pomoći kod bolova i smanjiti otok. Preporučuje se izbjegavati naporne fizičke aktivnosti par sedmica nakon zahvata.

Upala krajnika: prirodno liječenje

Prirodni lijekovi sa antimikrobnim i antihistaminskim dejstvom mogu smanjiti upalu i oticanje krajnika. Antihistamini se preporučuju onda kada iza upale i oticanja krajnika stoji alergijska reakcija, dok se liječenje antibioticima preporučuje onda kada je uzrok upale bakterijska infekcija.

Kod natečenih i upaljenih krajika pravilna ishrana može značajno pomoći u ublažanju simptoma.

Alergija na polen: tipovi, simptomi i tretman

Grgljanje slanom vodom

Prva opcija kojoj treba da se okrenete pri oticanju krajnika je grgljanje slanom vodom. Grgljanje slanom vodom je posebno efikasno jer so pomaže pri izvlačenju viška tečnosti iz upaljenih krajnika i smanjuje njihovo oticanje.

Stanje dehidratacije u grlu koji izaziva visoka koncentracija soli otežava napredovanje i razmnožavanje bakterija u ustima. Grgljanje slanom vodom se smatra jednim od najjednostavnijih i najučikovitijih kućnih lijekova kod upale krajnika.

Inhalacija

Inhalacija vodenom parom je takođe koristan tretman kod upale krajnika. Inhaliranje je potrebno vršiti 2-3 puta dnevno, sve dok se simptomi ne povuku. Kod mlađe djece tretman inhalacijom nije preporučljiv jer djeca ne znaju disati pod vodenom parom.

Bijeli luk

Bijeli luk je odličan tretman kod upale krajnika zbog svojih antiupalnih i antibakterijskih svojstava. U sebi takođe sadrži jedinjenje pod nazivom Alicin. Pri tretiranju upale kranika mora se koristiti u svom sirovom obliku. Izmrvljeni češanj bijelog luka pomiješajte sa medom.

Kurkuma

Kurkuma se smatra odličnim lijekom za razne infekcije, zahvaljujući snažnom i aktivnom sastojku poznatom kao kurkumin. Kurkumin posjeduje antibakterijsko, antiupalno i antioksidativno dejstvo i može pomoći kod upale krajnika. U čašu toplog mlijeka dodajte malo crnog bibera i kurkume u prahu. Ovu mješavinu je potrebno piti prije spavanja. Kurkuma pomaže pri smanjenju upale dok mlijeko djeluje kao sedativ.

Med

Ukoliko se redovno uzima, med značajno pomaže u liječenju upale krajnika. Med ima antimikrobna svojstva i jača imunitet. Preporučuje se uzimati u kombinaciji sa limunom. Limun obiluje vitaminom C i flavanoidima sa antihistaminskim svojstvima, ukoliko je upala krajnika izazvana alergijskom reakcijom.

Pomješajte oko 3 kašike soka od limuna sa šoljicom toplog meda i dodajte tople vode kako biste razblažili smjesu.

cisti med

Čaj od kamilice

Kamilica je još jedna biljka koja se odlikuje antibakterijskim i antihistaminskim svojstvima. Istraživanja pokazuju da može smanjiti oslobađanje histamina i djelovati protiv niza štetnih bakterija.

Đumbir

Đumbir djeluje na istom principu kao i bijeli luk pri tretiraju upale krajnika. Antibakterijsko i antivirusno dejstvo spriječava njihovu upalu, dok antiupalno dejstvo pomaže pri smanjenju ili spriječavanju njihovog oticanja.

Vitamin C

Prilikom tretiranja upale krajnika od velike važnosti je i jačanje imunog sistema. Jak imuni sistem će se lakše izboriti sa infekcijama. Najbolji način da obezbjedite sebi dovoljan unos vitamina C jeste konzumacijom raznog voća i povrća. Kivi, limun, jabuke, kelj, špinat, brokule kao i narandže su odličan izvor ovog vitamina.

Unos dovoljno tečnosti

Optimalna hidratacija je ključna prilukom tretiranja upale kranika. Dovoljan unos vode ne samo da će smanjiti osjećaj boli nego će poboljšati rad imunog sistema. Optimalan unos vode je 8 čaša dnevno, a unos tečnosti možete pojačati i konzumacijom svježeg voćnog soka, supe ili biljnih čajeva.

Eterična ulja

Česte upale i oticanje krajnika se takođe mogu tretirati i eteričim uljima poput ulja od eukaliptusa u kombinaciji sa limunovim sokom. Ovu mješavinu prislonite na stopala nekoliko putau toku dana. Možete je promiješati i sa kokosovim uljem.

Kod hronične upale krajnika, dodajte malo oreganovog ulja u gore navedenu mješavinu. Ulje od oregana se može koristiti zasebno, tako što se nanosi na područje krajnika. Kod tretiranja upale krajnika kod djece, eterična ulja je potrebno razblažiti kokosovim uljem ili vodom.