Dom Higijena Zdrav život

Vaša mašina za veš može biti izvor bakterija – evo šta možete uraditi!

Vaša mašina za veš može biti izvor bakterija – evo šta možete uraditi

Iako svaka veš mašina ima samo jedan zadatak – ukloniti prljavštine i nečistoće sa odjeće, nove studije pokazuju kako mnoge bakterije mogu preživjeti proces pranja te na taj način predstavljati ozbiljan rizik za zdravlje.

Zanimljiv slučaj zabilježen je u Njemačkoj 2012 godine kada je na pedijatrijskom odjelu uprkos svim poduzetim mjerama opreza, kod najmanje 14-ero djece zabilježen slučaj pojave bakterije Klebsiella oxytoca. Bakterija pronađena na odjeći novorođenčadi proširena je upravo preko bolničke perionice.

mašina za veš bakterije

Navedena bakterija kod djece nije izazvala nikakva oboljenja, ali je poznata po tome da može izazvati upalu pluća i infekcije urinanog trakta posebno kod osoba sa oslabljenim imunitetom. Iako se veš pere na visokim temperaturama, bakterije su pronađene u spremnicima za detedžent i na gumenim brtvama na vratima mašine za veš. Na taj način, narednim pranjem veša na niskim temperaturama bakterije dospjevaju na odjeću.

Autori studije upozoravaju i korisnike običnih mašina za veš da obrate pažnju i poduzmu mjere opreza kada je u pitanju pranje veša posebno osoba sa osjetljivijim imunitetom. Preporučuju pranje na višim temperaturama ili korištenje učinkovitih sredstava za dezinfekciju mašine kako bi se spriječilo širenje patogena.