Ljepota Savjeti Savjeti

Viniri, luminiri, krunice: Kako izabrati najbolje rješenje?

AUTOR:
dr stom. Tamara Đogo
Centar za estetsku stomatologiju "Simić Dent"

U eri plastične i rekonstruktivne hirurgije kada žene, a u sve većem broju i muškarci, teže savršenom obliku svog tijela i lica, ekspanziju doživljava i estetska stomatologija gdje je primat preuzela želja za ljepotom osmijeha. Zašto?

Prije svega, za tu pojavu odgovor možemo tražiti u psihološkom aspektu, jer blistav, savršen osmijeh asocira na zdravlje, čistoću, raskoš, sreću, zadovoljstvo…što svi mi sebi postavljamo kao konačan životni cilj. Takođe, veoma bitnu ulogu odigrao je proces podizanja svijesti ljudi o sopstvenom zdravlju, gdje je ljepota zuba samo još jedna karika u lancu. Ne bismo trebali izostaviti ni socijalni aspekt, gdje nam mediji prezentuju savršenstvo kao osnovni preduslov za lični rast i razvoj.

Bilo kako bilo, ono što nas stomatologe raduje i kao ljekare i kao ljude, prije svega, je činjenica da je kvarnih zuba sve manje, da je višedecenijska epidemija karijesa u izumiranju, da sve mlađi pacijenti u cilju prevencije karijesa navode baš stomatološke stolice kao one omiljene, te u konačnici da su zdravi i zadovoljni osmijesi sve brojniji. A kako je osmiijeh, svi ćemo se složiti, zarazan, tako je i cijela ova priča o estetici u stomatologiji ušla u jedan pozitivan začarani krug.

Činjenica je da stomatologija ide u korak s vremenom i našim sve višim prohtjevima. U tu svrhu nudi nam niz revolucionarnih rješenja, koje smo u ne tako dalekoj prošlosti mogli zamisliti samo kao dio dobrog SF filma. Sada, sa osmijehom konstatujemo da je sve to ne samo dostupno, nego lako izvodljivo i u najvećem broju slučajeva potpuno bezbolno, što pacijentima daje dodatne razloge za osmijeh i olakšava im odluku da naprave taj najteži, prvi korak u ostvarenju svojih snova.

U nastavku pročitajte više o savremenim metodama uz pomoć kojih je u kratkom roku i bez bola dobiti osmijeh o kakvom ste oduvijek sanjali.

Sadržaj teksta:

Keramičke krunice

Za postizanje holivudskog osmijeha, veliki je broj rješenja. Prvo koje je važno istaći su već dugo poznate keramičke krunice koje zahvaljujući korištenju savremenih materijala nude savršenu estetiku i izgled koji možemo da biramo.
Kada govorimo o cirkonijumu, osnovnom sastojku bezmetalnih krunica, važno je naglasiti da se radi o pouzdanom, trajnom, čvrstom materijalu, čija se prirodno bijela boja ne mijehnja vremenom.

keramicke krunice

Bilo da je po ukusu pacijenta savršenstvo i holivudski sjaj ili potpuna prirodnost, uz pomoć keramičkih krunica moguće je postići zdrav i prelijep osmijeh, kojem pacijent u dogovoru sa svojim stomatologom može dati i lični pečat, jer današnja stomatologija ispunjava sve želje.

Ono što je takođe važno naglasiti, je da je za postavljanje krunica potrebna posebna priprema zuba u vidu brušenja.

Keramičke ljuspice (fasete, viniri)

Keramičke ljuspice, poznate i kao fasete, odnosno viniri (engl. veneers) idealna su metoda postizanja glamuroznog zubnog niza i neodoljivog osmijeha. Izrađuju se u zubotehničkim laboratorijama kompjuterizovanom CAD-CAM tehnologijom na osnovu skeniranja otisaka vaših zuba uzetih u ordinaciji najfinijim adicionim silikonima, što zahtijeva besprijekornu saradnju zubnih tehničara i stomatoloških timova u ambulantama, kao i aparate i materijale vrhunskog kvaliteta kako bi se postigao maksimalan estetski efekat


Fasete se najčešće postavljaju u cilju:

  • popunjavanja razmaka između zuba, tzv. dijastema
  • korekcija iskrzalih i istrošenih zuba
  • korekcije oblika zuba
  • korekcije manjih nepravilnosti položaja zuba
  • postizanja bjeline zuba kada se izbjeljivanjem ne može postići željeni efekat (kod tetraciklinske prebojenosti zuba)
  • korekcije manjih fraktura zuba
  • produžavanja sitnih (kratkih) zuba

Prije svakog zahvata u stomatološkoj ambulanti neophodno je uraditi detaljan pregled uz priložen OPT snimak kada se uspostavlja dijagnoza, i uz poštovanje želje pacijenta određuje plan terapije, odnosno indikacije za rekonstrukciju zuba.

Ukoliko je indikovana izrada faseta, prednosti su daleko veće u odnosu na postavljanje keramičkih krunica. Razlog leži u načinu njihove pripreme kada se uklanja minimalna količina zubne supstance na prednjoj strani zuba, dok ostale površine ostaju netaknute.

Ukoliko je u pitanju popunjavanje dijastema ili korekcija manjih nepravilnosti u položaju zuba često se mnogi od njih uopšte ne tretiraju brusnim instrumentima, čime i njihova struktura ostaje potpuno očuvana.

Metoda je potpuno bezbolna zbog čega se nerijetko izvodi bez lokalnih anestetika, uz potpuno očuvan komfor pacijenta. Samu izradu i postavljanje moguće je završiti u svega tri posjete, gdje prva podrazumijeva sam proces pripreme, u drugoj se radi tzv. “try in” (postavka ljuspica na zube kada i pacijent i ljekar vrše procjenu i korekciju njihove boje i izgleda sve do momenta dok se ne postigne željeni efekt), a u trećoj posjeti se ljuspice adhezivnim sistemom pričvršćuju na zube, a pacijent srećan i nasmijan zbog ostvarenog sna napušta ordinaciju.

Viniri su danas dugotrajno rješenje i uz pravilnu njegu mogu trajati i duže od 10 godina u svom punom sjaju.

Kompozitne fasete

U potrazi za blistavim osmijehom, jedno od rješenja za koje se pacijenti često odlučuju su kompozitne fasete. Kada su u pitanju benefiti za pacijente, pored cijene koja je znatno niža u odnosu na keramičke fasete, posebno je primamljiva brzina njihove izrade i mogućnost da za svega nekoliko sati dožive potpunu transormaciju i u ekstremno kratkom roku ispune snove sanjane godinama unazad.

S obzirom na tehniku izrade kompozitnih ljuspica koja podrazumijeva njihovo postavljanje adhezivnom tehnikom direktno u ustima pacijenta najkvalitetnijim kompozitnim materijalima, jedna u nizu prednosti koju ova metoda nudi je izvanredno laka i brza korekcija u slučaju njihovog loma.

Takođe, fantastična prednost ljuspica je mogućnost savršenog oblikovanja frakturiranih, tj. polomljenih zuba kod maloljetnih pacijenata u uzrastu koji ne dozvoljava izradu trajnih nadomjestaka, što svakako indirektno ima neosporan uticaj na njihovo samopouzdanje u najosjetljivijem životnom dobu.

Za ovo zadovoljstvo, pored najsavremenijih materijala i instrumenata za njihovu postavku  neophodni su strpljenje, oči umjetnika i mirne ruke vašeg stomatologa.

Nažalost, nezaobilazne stavke su i njihove mane. Za razliku od keramičkih faseta koje će, ukoliko su pravilno urađene zasigurno da stoje dugi niz godina, kompozitne su osjetljivije, te lakše dolazi do njihovog oštećenja. Takođe, keramičke ljuspice jednom urađene vremenom ne gube svoj početni glamurozni izgled i osim redovne i pravilne oralne higijene ne zahtijevaju dodatnu njegu, dok za ove druge idealno rješenje su šestomjesečne posjete vašem stomatologu kako bi im vratio prvobitni sjaj.

Generalno, sve vrste fasete zahtijevaju više pažnje kako bi se produžila njihova trajnost. S obzirom da nisu otporne na veliki pritisak i sile prlikom žvakanja, grickanje noktiju kao i odgrizanje izrazito čvrste hrane svakako treba izbjegavati.

Luminiri

Osnovna razlika između luminira i vinira je način pripreme zuba, pri čemu u ovom slučaju, ukoliko je postupak indikovan, zubna supstanca ostaje intaktna, potpuno očuvana, te nakon njihovog uklanjanja zub ostaje upravo kakav je i bio prije tretmana.

Za  izradu luminira koristi se specijalna vrsta porculana koja ih čini jačim i samim tim omogućava njihovu veću čvrstinu u odnosu na uobičajene vinire.

Koju god metodu izabrali za uljepšavanje vašeg osmijeha znajte da su zapravo samo zdravi zubi lijepi zubi. Uz redovno i pravilno održavanje higijene usne duplje, kontrolne preglede i profesionalno čišćenje zuba kod stomatologa kome beskrajno vjerujete – vaš osmijeh biće vaš najjači adut.