Ishrana Zdrav život

Vitamini koji poboljšavaju rad mozga

najbolji vitamini za rad mozga

Pravilna ishrana je izuzetno važna za pravilan rad mozga. Nedostatak određenih nutrijenata u ishrani ne samo da utiče na naše zdravlje nego i na pravilno funkcionisanje mozga. Nedostatak određenih vitamina vodi ne samo do sniženih kognitivnih sposobnosti mozga, već i do smanjenja energije pa čak i depresije.

Stoga, ukoliko želite da poboljšate koncentraciju, pojačate produktivnost i sposobnost učenja neophodno je da uzimate sljedeće vitamine.

Vitamin E

Vitamin E ima važnu ulogu u mozgu i centralnom nervnom sistemu. Neuroni – ćelije koje omogućavaju pravilnu komunikaciju između mozga i ostatka tijela. Građu neurona čine holesterol i polinezasićene masne kiseline do čijeg oštećenja najčešće dolazi oksidacijom. Vitamin E je moćan antioksidans koji štiti strukturu neurona od oksidacije. Bademi, zeleno lisnato povrće, suncokretovo ulje i lješnjaci imaju velike količine vitamina E.

Vitamini B kompleksa

Među važnijim jedinjenjima za pravilan rad mozga su i vitamini B. Kompleks vitamina B podrazumijeva vitamine B1 (tiamin), B2 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B6 (pirodoksin), B7 (biotin), B9 (folna kiselina) i B12 (kobalamin) koji zajedno igraju vitalnu ulogu u održavaju pravilnog rada mozga. Smatra se da gubitak pamćenja kod starijih ljudi izaziva nedovoljan unos vitamina B kompleksa.

B vitamini pomažu mozgu da ostvari svoj pun potencijal – čine nas energičnim, pozitivnim i fokusiranim na dnevnoj bazi dok dugoročno poboljavaju memoriju i zdravlje mozga.

Vitamin D3

Vitamin D3 je jedan od najboljih suplemenata koje možete uzeti ukoliko želite da povećate koncentraciju. Pored toga, ovaj vitamin je zaslužan i za pravilno funkcionisanje živaca i više od stotine različitih tjelesnih procesa.

Najbolji izvor vitamina D3 su mlijeko i mliječni proizvodi kao i životinjsko meso zbog čega se deficit vitamina D3 najčešće javlja kod vegeterijanaca i vegana.