Ishrana Zdrav život

Za bolje zdravlje – 10 porcija voća i povrća na dan

voce i povrce

Više od pet porcija voća i povrća dnevno utiče na smanjenje šanse od srčanog i moždanog udara, raka i prerane smrti, a može spriječiti i do 7,8 miliona preranih smrti širom svijeta svake godine, pokazuje novo istraživanje.

Naučnici londonskog Imperial koledža analizirali su podatke 95 odvojenih istraživanja o unosu voća i povrća koje su obuhvatile navike u ishrani dva miliona ljudi.

Tim je otkrio da, iako preporučenih pet porcija voća i povrća dnevno smanjuje rizik od bolesti, najveću korist ima unošenje 800 grama voća i povrća na dan, što je otprilike ekvivalent za deset porcija.

Porciju čini 80 grama voća ili povrća, što odgovara jednoj manjoj banani, kruški ili trima punim kašikama špinata ili graška.

Unos ove količine voća i povrća povezano je sa 24% smanjenim rizikom od srčanih bolesti, 33% manjim rizikom od moždanog udara, 28% manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, 13% manjim rizikom od raka te 31% manjim rizikom od prerane smrti.

Takođe, ispitivali su vrste povrća koje mogu smanjiti rizik od ovih bolesti a otkrili su da najviše koristi imaju jabuke i kruške, agrumi, mrkva, paprika, salata i zeleno lisnato povrće, brokula, kupus i karfiol.

Dr. Aune, autor ovog istraživanja rekao je da postoji nekoliko potencijalnih mehanizama koji mogu objasniti zašto voće i povrće ima tako velike zdravstvene beneficije.

“Voće i povrće dokazano smanjuje nivo holesterola, krvni pritisak te poboljšava stanje krvnih žila i podiže imuni sistem. Sve to omogućuju mnogobrojne hranjive tvari koje imaju u svom sastavu. Na primjer, antioksidansi mogu smanjiti oštećenje DNA, te dovesti do smanjenja rizika od raka”, rekao je on.

Dr. Aune je dodao da spojevi glukozinolati u kupusnjačama aktiviraju enzime koji mogu pomoći spriječiti rak.

Osim toga, voće i povrće ima blagotvorno dejstvo na bakterije prirodno prisutne u probavnom sistemu.

Veliki niz korisnih spojeva ne može se lako replikovati u tabletu, pa je zato što veća konzumacija ovih namirnica ključna za zdravlje.

“Konzumiranje više od pet porcija voća i povrća dnevno je poželjno, ali ne treba ljudima stvarati pritisak. Svi smo različiti. Treba imati na umu da je pet porcija jako dobro, a deset je još korisnije i zdravije”, slaže se i dr Alison Tedstone, glavna nutricionistkinja u Engleskom zavodu za javno zdravstvo.

Leave a Comment