Savjeti Zdravo tijelo

Zašto ne biste trebale spavati na stomaku

Spavanje na stomaku

U kojoj pozi najlakše zaspite? Pozicija u kojoj spavate može imati značajan uticaj na vaše zdravlje. Stručnjaci sa Univerziteta u Granadi preporučuju ženama da izbjegavaju spavanje na stomaku jer ova poziciji može izazvati ili pogoršati flakcidnosti (mlitavost) grudi. Spavanje na stomaku jednako je štetno i za muškarce koliko i za žene. Generalno, spavanje na stomaku nije preporučljivo jer je u ovoj poziciji lice priljubljeno za jastuk, zapušavajući bore lica i spriječavajući ga da diše. Pritisak na vrat u ovoj poziciji čini da se budimo umorni i sa bolom skoncentrisanim na ovo područje.

Spavanjem na leđima kičma će se opustiti jer se nalazi u svom prirodnom položaju, sve dok imate madrac odgovarajuće tvrdoće koji se prilagođava krivinama vašeg tijela. Ipak, spavanje na leđima pojačava hrkanje.

Prema riječima stručnjaka, spavanje na boku je najbolja poza za spavanje bez obzira da li spavate na lijevom ili desnom boku. Ipak, trudnicama se više preporučuje spavanje na lijevom boku jer ova pozicija olakšava snadbijevanje krvlju, dok se u poslednjem tromjesečju preporučuje spavanje na leđima jer omogućuje pravilan položaj materice.

Spavanje na bokovima

Trik za one koje spavaju na boku: ponekad leđa nisu postavljena u pravilan položaj zbog čega se preporučuje da stavite jastuk između nogu kako bi kičma stajala ispravno. Ovakva pozicija je najpogodnija za osobe koje imaju apneju (zastoj disanja u snu). Spavanjem na boku ne dolazi do blokade disajnih puteva i gušenja u toku sna.

Kod gojaznih osoba preporučuje se spavanje na bokovima, jer grudi mogu pritiskati mišiće koji dovode do apneje. Ukoliko patite od nesanice, doktori preporučuju spavanje na bokovima, jer se radi o položaju koji ne ometa dotok vazduha.