Dom Higijena Zdrav život

Zašto ne miriši veš iz mašine?

ne mirisi ves u masini

Nije ništa čudno da se odjeća usmrdi u mašini za veš ako vam je ostala, primjerice preko noći zatvorena u njoj ili je niste brzo izvadili i stavili u mašinu ili na stalak za sušenje. Ipak, neki su se zasigurno zapitali u čemu je problem ako smrdi čak i ako smo veš tek izvadili iz mašine nakon pranja?

Ako znate o čemu govorimo, onda ste se i vi “borili” s nekoliko uzastopnih pranja veša na različitim programima kako biste se riješili tog neugodnog mirisa koji može nastati ako je u mašini ostala neka prljavština, veš je ostalo predugo u perilici, svoj “dio posla” odradile su gljivice, plijesni, bakterije…

Bez obzira na to koji razlog bio, savjetujemo vam da barem jednom u dvije sedmice očistite svoju mašinu na način da je praznu uključite na program pranja s najvišom temperaturom.

U bubanj stavite malo sode bikarbone i jabukovog sirćeta da se “izvuku” mirisi i očisti bubanj od gljivica i bakterija. I prilikom pranja veša vrijedi ona: manje je više – zato nemojte pretjerivati s količinom deterdženta i omekšivača jer to nije jamstvo da će odjeća biti bolje oprana, može zapravo imati sasvim suprotan efekat.

Jabukovo sirće dodajte prilikom svakog pranja rublja kako biste unaprijed spriječili da odjeća “pokupi” neugodan miris, a ako se brinete zbog mirisa jabučnog octa, dodajte mu nekoliko kapi vama omiljenog eteričnog ulja i odjeća će prekrasno mirisati. Ovako ne morate koristiti kupovne omekšivače jer ste upravo “napravili” svoj i osigurali da vaša odjeća bude čista, mirisna i prozračna.

Ako u perilicu stavljate previše deterdženta, može se lako dogoditi da se neće sav otopiti te će se u utorima bubnja i na gumi zadržati ostaci deterdženta, a to je dobra podloga za bakterije i gljivice. Kad rublje “prenoći”.

Ako vam se dogodilo da niste stigli i da vam je veš neplanirano ostalo u mašini preko noći, u bubanj dodajte šoljicu octa ili sode bikarbone, stavite deterdžent u pregradu i pokrenite program za pranje. Pripazite kada se voda u perilici zapjeni, tada je ugasite i ostavite tako da odstoji 8-9 sati, možete preko noći. Ujutro je opet pokrenite, a po završetku pranja odjeću stavite sušiti na zrak.

Leave a Comment