Ishrana Zdrav život

Zašto ne treba guliti povrće?

guljenje povrca

Guljenje povrća je najdosadniji dio pripreme obroka koji vam oduzima vrijeme, a na kraju dobijete gomilu neupotrebljive kore koja obično završi u smeću.

Međutim, zdravstveni stručnjaci tvrde da je ono što bacamo zapravo jedan od najzdravijih dijelova naše hrane. Kora povrća sadrži vlakna, vitamine i hranjive tvari – ponekad u većoj mjeri od unutrašnjosti.

Nutricionistkinja Mary Jane Detroyer iz New Yorka pojašnjava zašto koru treba ostaviti na povrću, a nekoliko je razloga zašto.

“Kora povrća ima puno vlakana i to netopivih vlakana pogotovo kod povrća u jarkim bojama. Ona sadrži antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali su grupa atoma koja može naštetiti organizmu kada se proizvede previše pa uzrokuju bolesti srca. Vitamini C i E koje sadrži brojno povrće štite tijelo od negativnog efekta slobodnih radikala tako što ih neutralizuju”, objašnjava Detroyer.

Jedan od primjera su krastavci, čija tamno zelena kora sadrži antioksidanse, vitamin A i B kompleks, kao i većinu vitamina K u krastavcu.

Kora krompira sadrži više hranjivih tvari – željezo, kalcij, kalij, magnezij, vitamin B6 i vitamin C – više nego ostatak krompira.

Osim toga, povrće u jarkom bojama poput mrkve i paprike imaju koru punu fitonutrijenata koji sadrže antioksidansna, protuupalna i svojstva koja unapređuju zdravlje jetre.

Koru patlidžana takođe možete ostaviti prilikom pripreme jela. Ona sadrži antocijanin nasunin, koji veže željezo za sebe te štiti ćelije od oštećenja. Zato se smatra da ima antikancerogeno svojstvo.

“Jedan od najčešćih strahova zbog kojeg se povrće guli, jeste količina herbicida i pesticida koji se mogu naći na kori. Ali, to se može riješiti ako se povrće dobro opere vodom”, kaže Detroyer.

Najsigurnije je povrće iz organske proizvodnje a kako biste bili sigurni da ste se riješili svih hemikalija, povrće stavite u posudu sa slanom vodom, pustite da odstoji oko 30 minuta i zatim ponovno operite vodom.

Leave a Comment