Fitnes Savjeti Zdravo tijelo

Zašto vam hodanje ne pomaže da izgubite kilograme?

šetnja šumom

Nema sumnje da je hodanje odličan oblik vježbanja. Ne samo da je dostupno prilično svukuda gdje se nalazite, već je ugodno za vaše zglobove i aktivnost je koju mogu raditi svi bez obzira na godine.

Međutim, ako hodate svakodnevno i ne primjećujete da se vaši kilogrami smanjuju, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti. Pokušajte da izbjegnete ovih 5 stvari prije nego što započnete sa vježbanjem,  a profesionalni lični trener, Chris Kelly daje nam nekoliko savjeta kako da hodajući počnete da gubite kilograme:

Sadržaj teksta:

HODAJTE BRŽE

Oblačenje patika je već pola bitke, ali kada imate vilj i svrhu vaših koraka onda pravite razliku. Niste sigurni šta to tačno znači? Američka organizacija za srce (AHA) preporučuje najmanje 30 minuta aerobne aktivnosti umjerenog intenziteta najmanje pet dana u sedmici. “Da bi vježbanje išlo umjerenim intenzitetom, disanje bi trebalo da bude otežano, a održavanje razgovora bi trebalo da bude komplikovano”, objasnio je Keli.

šetnja

HODAJTE DUŽE

Najmanje 30 minuta dnevno bi trebalo da vježbate. Ako nemate pola sata u komadu da se aktivirate, pokušajte da rasporedite to vrijeme tokom cijelog dana (prije rada, pauze za ručak itd.). Ali se držite tih 30 minuta kao vašu startnu poziciju i odradite svoje vježbe tokom dana.

HODAJTE RAZLIČITIM TEMPOM

Ovo može uključivati ​​hodanje brzim korakom na kratka rastojanja, usporavanje na određeni vremenski period za oporavak, a zatim ponavljanje nakon željenog rastojanja. Takođe možete pokušati izmjeniti tipove šetnje koje pravite. Jednog dana idite na kratke i brže,  a sljedećeg dana pokušajte duže i sporije šetnje.

šetnja brdom

HODAJTE RAZLIČITIM PUTEVIMA

Vaše tijelo se navikne na rutinu i ne dobija priliku da bude izazvano. Da biste se suprotstavili ovome, pokušajte da mijenjate svoju rutu šetnje. Jedan dan idite na brdsku-tešku rutu, drugi dan ravnim putevima…

RADITE DODATNE VJEŽBE

Šetnja ne mora da bude samo šetnja – možete se malo i poigrati! Pokušajte da uključite nekoliko čučnjeva ili nekih drugih vježbi snage.

Radite različite varijacije za bolji kvalitet rada različitih mišića vašeg tijela i sigurno će i vaša šetnja biti zabavnija!

 

Želite intenzivnije vježbe, pročitajte koje aktivnosti su najbolje:

Ove aktivnosti troše najviše kalorija