Bolesti Medicina Zdravo tijelo

Žene koje rano ustaju imaju manji rizik od raka dojke

rano ustajanje i rak dojke

Žene koje vole rano ustaju imaju manje vjerovatnoće da će imati rak dojke, pokazuje novo istraživanje. Britanski naučnici su analizirali dve baze podataka koje su obuhvatile više od 409 hiljada žena kako bi istražili vezu između sna i rizika od raka dojke.

Istraživanje je pokazalo da u poređenju sa noćnim pticama, žene koje su rano ustajale imale su za 40% manji rizik od raka dojke. Podaci su takođe pokazali da su žene koje su spavale duže od preporučenih sedam do osam sati tokom noći imale 20% povećan rizik od raka dojke za svaki dodatni sat. Pročitajte koja su četiri pokazatelja raka dojke.

rak dojke

“Radimo dalje na istraživanju mehanizama koji podržavaju ove rezultate, jer se procjene dobijaju zasnovane na pitanjima vezanim za jutarnje ili večernje navike, a ne samo na tome da li ustaju ranije ili kasnije tokom dana”, izjavila je Rebecca Richmond – naučni saradnik u programu za epidemiologiju raka u centru za istraživanje raka na Univerzitetu u Bristolu.

“Drugim riječima, možda nije samo do toga da promjenom naših navika spavanja utičemo na rizik od raka dojke, možda je dosta složenija od toga”, rekla je.

“Ovo su interesantni rezultati koji pružaju dodatni dokaz o tome kako je naš sat i prirodna želja za spavanjem uključena u početak razvoja raka dojke”, rekla je Cliona Clare Kirwan, član NCRI Grupe za klinička istraživanja. “Već znamo da je noćni rad, tj. noćna smjena, povezana sa lošim mentalnim i fizičkim zdravljem, što pokazuje da poremećaji u spavanju možda imaju ulogu u razvoju karcinoma”, dodala je Kirwan na konferenciji za novinare.

Istraživanja prezentirana na sastancima se smatraju preliminarnim dok se ne objave u časopisu.

Ova fotografija vam može pomoći da prepoznate rane simptome raka dojke