Savjeti Zdravo tijelo

4 suplementa koja biste trebali uzimati na keto dijeti

Ketogena ishrana podrazumijeva unos namirnica sa visokim sadržajem masti, umjeren unos proteina i potpuno izbacivanje ugljenih hidrata. Na ovaj način, organizam dolazi u stanje ketoze, u kojem organizam vrši sagorijevanje masti kako bi došao do energije.

I dok broj pobornika keto dijete svakodnevno raste, ljekari naglašavaju o potencijalnim nedostacima keto dijete, poput gubitka mišićne mase, dijareje i pojave tzv. keto gripe. Još jedan nedostatak keto dijete jeste što vam često može manjkati ključnih hranjivih materija koje se obično nalaze u namirnicama koje su zabranjene ili imaju ograničenu upotrebu.

Ukoliko ste na keto dijeti ili je razmatrate kao potencijalan plan gubitka kilograma, nutricionisti preporučuju sljedećih pet dodataka ishrani kako biste nadoknadili sve hranjive materije koje vam mogu nedostajati u organizmu.

Pročitajte i: 5 razloga zašto ne gubite kilograme na keto dijeti

Sadržaj teksta:

Magnezijum

Mnoge namirnice sa visokim udjelom magnezijuma poput žitarica ili banana se potpuno zabranjuju u keto dijeti. Magnezijum je mineral koji je važan za mnoge ćelijske funkcije i pomaže u regulaciji rada živaca, mišića i imunog sistema. Magnezijum takođe igra važnu ulogu u jačanju kostiju i regulisanju nivoa šećera u krvi.

Iako se mala količina magnezijuma nalazi u određenim namirnicama poput kelja ili brokule, dnevne potrebe za magnezijumom (310-320 mg) je najbolje zadovoljiti putem suplemenata.

Kalcijum

Mlijeko i mliječni proizvodi su potpuno zabranjeni osobama na keto dijeti, zbog visokog nivoa ugljenih hidrata i šećera u njima. Imajte na umu da ograničena upotreba mliječnih proizvoda podrazumijeva i ograničen unos kalicijuma.

U zavisnosti od uzrasta, preporučen dnevni unos kalcijuma se kreće od 1000 do 1300 mg dnevno.

keto dijeta

Željezo

Mnoge namirnice koje keto dijeta dozvoljava sadrži određene količine željeza, poput govedine ili nekih vrsta riba. Međutim, ostali izvori željeza su ograničeni ili isključeni iz keto dijete kao što su žitarice, pasulj i leća.

Da biste bili sigurni da unosite dovoljnu količinu, uzimajte suplemente željeza kao dodatak ishrani.

Vitamin D

Unos odgovarajuće količine vitamina D je težak čak i kada niste na keto dijeti. Ovaj vitamin se stvara direktnim izlaganjem sunčevim zrakama, a u malim količinama se može naći u i mlijeku, soku od narandže i žitaricama. Ove namirnice se u keto dijeti zabranjuju zbog čega je neophodno da uzimate i suplemente vitamina D.

Koji multivitamini su nam stvarno potrebni i kako ih dozirati