Fitnes Zdravo tijelo

5 razloga zašto ne gubite kilograme na keto dijeti

keto dijeta

Keto dijeta podrazumjeva ishranu sa niskim udjelom ugljenih hidrata. U poslednje vrijeme keto dijeta se sve više praktikuje među svima koji žele da izgube višak kilograma kao i da poboljšaju svoje opšte zdravstveno stanje. Keto dijeta dokazano poboljšava zdravlje srca kao i nivo šećera u krvi.

Kod keto dijete unos ugljenih hidrata se obično smanjuje na manje od 50 grama dnevno. Međutim, da bi se maksimalno iskoristile prednosti keto dijete ona se predhodno mora pravilno implementirati. Ovo su stavke koje bi mogle sabotirati vaš cilj da izgubite kilograme na keto dijeti.

Pročitajte i : Bezglutenska ishrana, ovo su najveći rizici i nedostaci

Sadržaj teksta:

Uzimate previše ugljenih hidrata

Jedan od glavnih razloga zašto ne gubite kilograme je taj da konzumirate previše ugljenih hidrata. Kako bi došli u stanje ketoze, u kome vaš organizam sagorijeva masti umjesto glukoze kako bi dobio energiju- nivo ugljenih hidrata mora biti drastično smanjen. Tačnije, samo 5% ukupnih kalorija treba da potiče od ugljenih hidrata. Odvikavanje od ugljenih hidrata nije ni malo lagan proces, i poprilično je normalno da se osjećate loše prilikom navikavanja na keto dijetu. Ipak, da biste dosegli i održalli ketozu ugljeni hidrati moraju biti smanjeni do preporučenog unosa.

Ne konuzumirate dovoljno nutritivne namirnice

Bez obzira kakva dijeta je u pitanju, ključ kod svakog uspješnog gubitka kilograma je zdrava i nutritivna ishrana. Osljanjanje na prerađene namirnice mogu često rezultovati viškom kilograma čak i ako spadaju u „keto“ namirnice. Hrana siromašna nutrijentima, vitaminima i mineralima kao i antioksidansima često je bogata i kalorijama. Za optimalan unos kalorija i nutrijenata kod svake dijete oslonite se na neprerađene namirnice poput jaja, ribe, avokada i maslinovog ulja kao i povrća sa niskim udjelom ugljenih hidrata kao što su brokule i ostalo zeleno povrće.

zasto je avokado zdrav

Unosite više kalorija nego što je dozvoljeno

Kako bi uspješno skinuli višak kilograma potrebno je da unosite manje kalorija nego što ih trošite ili da višak unesenih kalorija sagorite vježbanjem. Mnoge keto namirnice poput avokada, maslinovog ulja ili orašastih plodova sadrže veliku količinu zdravih masti, što znači da su kalorične pri čemu je bitno kontrolisati njihov dnevni unos. Ukoliko unosite više kalorija nego što ih potrošite, nemoguće je da izgubite kilograme. Izbacivanjem ugljenih hidrata, ipak osjećaćete se bolje ali kilogrami će ostati isti.

kako smrsati

Nedijagnostifikovana zdravstvena stanja

Ukoliko vam se čini da uprkos trudu i naporu i dalje ne uspjevate skinuti kilograme, obratite pažnju da li je određeno zdravstveno stanje uzrok vašeg neuspjeha. Hipotireodizam, sindrom policističnih jajnika, depresija su samo neka od medicinskih stanja koji mogu prouzrokovati višak kilograma i otežati proces skidanja kilograma. Kroz adekvatan medicinski tretman uz promjenu životnih navika i određenih izmjena u ishrani, moguće je da izgubite kilograme a da i dalje ostanete zdravi.

Imate prevelika očekivanja

Svi mi smo pomalo entuzijastični kada krenemo sa novom dijetom. Ipak, brzina kojom gubimo kilograme varira od osobe do osobe. Iako keto dijeta obećava rezultate kod svake osobe brzina kojom gubimo kilograme može varirati. Osim toga, ukoliko dodatno praktikujete odlaske u teretanu, izgradićete mišićnu masu umjesto sala. Zbog povećane mišićne mase, možda nećete primjetiti promjene u brojkama na vagi ali možda ćete definitivno biti zdraviji i osjećaćete se bolje.  Povećanje mišićne mase i smanjenje masti u organizmu rezultovaće zdravijim kostima kao i smanjenim rizikom od srčanih bolesti.