Dom Zdrav život

5 stvari iz vašeg doma koje biste trebali čistiti svakodnevno

stvari iz vašeg doma koje biste trebali čistiti svakodnevno

Svi mi smo ponekad preuzauzeti poslom ili drugim aktivnostima kako bismo svakodnevno i redovno obavljali sve kućanske poslove. Uprkos mnogobrojnim svakodnevnim obavezama sljedeće predmete bismo trebali svakodnevno održavati čistim kako bi spriječili širenje bakterija i zaraza.

Kuhinjsko posuđe

prljavo posuđe

Nagomilavanje prljavog posuđa u sudoperu preko noći jednostavno je loša navika koja pranje posuđa sljedeći dan čini još težim. Ukoliko imate mašinu za pranje posuđa, pobrinite se da predhodno isperete ostatke hrane sa posuđa. Nastojte da nakon svakog jela odmah operete posuđe kako bi izbjegli njegovo nagomilavanje i održali vašu kuhinju čistijom.

Daska za rezanje

daska za rezanje

Daska za rezanje predstavlja najpogodniju podlogu za razvijanje bakterija i gljivica. Ukoliko koristite drvenu podlogu za rezanje, svakodnevno ih čistite mješavinom vode i sirćeta (1:1) nekoliko minuta nakon što ste završili sa pripremanjem jela. Na ovaj način ćete ubiti sve bakterije i gljivice sa površine daske. Dasku za čišćenje možete povremeno očistiti i mješavinom sode bikarbone i tople vode. Rastvor nanesite preko površine daske i pustite da odstoji 5-10 minuta, nakon čega je isperite vodom.

Četkice za šminkanje

četkice za šminkanje

Ukoliko koristite istu četkicu za šminkanje duže vremena, nastojte da je perete svakodnevno jer se na njoj nagomilavaju raznorazne baterije i bacili koji mogu lako završiti i na vašem licu. Četkice za šminkanje perite toplom vodom i sapunom nakon svakog korištenja.

Lavabo

lavabo

Ostaci paste za zube i opala kosa učiniće da vaš lavabo izgleda prljavo čak i onda kada nije. Pored toga, na zidovima lavaboa nastanjuju se mnogobrojne bakterije i gljivice, zbog čega biste svakodnevno trebali odvojiti par minuta svog vremena kako bi očistili vaš toalet dezinfekcijskim sprejom i spriječili razmnožavanje bakterija i gljivica.

Kuhinjska spužva

kuhinjska spužva

Kuhinjska spužva jedna je od najprljavijih predmeta u vašoj kuhinji. Koristimo je za pranje posuđa i čišćenje raznih površina zbog čega nije ni čudo da je najveći broj bakterija upravo skoncentrisan ovdje. Najbolji način da dezinfekujete kuhinjsku spužvu jeste da je najprije temeljno operete i iscjedite a zatim je držite u mikrovalnoj pećnici u trajanju od nekoliko minuta na niskoj temperaturi. Ukoliko primjetite bilo kakav dim ili pušenje iz mikrovalne pećnice, u tom slučaju je odmah isključite. Žice za struganje metalnih površina nikada ne biste trebali čistiti ovom metodom.