Alternativna medicina Medicina

5 stvari koje morate znati o detoks čajevima

najbolji čajevi za izbacivanje viška tečnosti

Takozvani „detoks“ čajevi popularni su već godinama, prvenstveno među pobornicima zdravog načina prehrane. Svi smo manje više upoznati sa prednostima čajeva za detoksikaciju, međutim koliko su oni zapravo efikasni i koje nuspojave mogu imati pročitajte u nastavku teksta.

Sadržaj teksta:

Vježbanje i zdrava prehrana su i dalje neophodni

Jednostavno ispijanje čaja za detoksikaciju i preskakanje odlaska u teretanu vjerovatno vam neće pomoći da skinete višak kilograma. Redovno vježbanjem pospješujete izbacivanje toksina, a prehranom zdravu probavu što će dugoročno rezultovati gubitkom kilograma. Ipak, imajte na umu da vas sama konzumacija detoks čajeva neće riješiti viška kilograma.

Izbacićete višak vode, a nećete otopiti masnoću

Detoks čajevi koji kombinuju kofein sa dirueticima mogu izazvati gubitak viška tečnosti. Detoks čajevi takođe mogu imati i laksativni efekat, zbog čega se možete osjećati lakšim a oslobodićete se i nadutosti stomaka. Eliminacijom viška tečnosti iz organizma osjećaćete se lakšim, uprkos tome što niste izbubili ni gram masnog tkiva. Osim toga, nakon što prestanete sa konzumacijom detoks čaja lako izgubljeni kilogrami se brzo vraćaju.

7 načina kako da se oslobodite nadutosti stomaka 

Neki detoks čajevi mogu imati određene nuspojave

Čak i prirodne supstance mogu imati potencijalne nuspojave, posebno ukoliko se prekomjerno koriste ili u kombinaciji sa drugim dodacima ili lijekovima. Detoks čajevi često sadrže biljke sa laksativnim učinkom. Jedan od takvih primjera je sena, biljka sa prirodnim laksativnim učinkom. Potencijalne nuspojave upotrebe ove bilje uključuju bol u trbuhu, nelagodu, grčeve, nadutost, mučninu i dijareju. Prejerana konzumacija može dovesti do gubitka elektrolita, što može izazvati i grčenje mišića kao i abnormalni srčani ritam. Još jedan sastojak koji se često dodaje čajevima jeste guarana, biljka koja se često povezuje sa energetskim napitcima. Njene nuspojave su obično povezane sa visokim sadržajem kofeina što može uključivati nervozu nemir, iritaciju želudca mučninu, povraćanje, glavobolju anksioznost, uznemirenost i ubrzan rad srca.

Koliko kofeina je previše? 

Detoks čajevi mogu poremetiti vaš san

Kao što smo rekli većina detox čajeva sadrži kofein koji potiče probavu i ubrzava metabolizam. Međutim, previše kofeina može poremetiti vaš san. Nedovoljno sna dokazano usporava metabolizam i rezultuje viškom kilograma čak i ako ne unosite dodatne kalorije. Pretjerano unošenje kofeina može rezultovati i povećanjem apetita i tako indirektno uticati na debljanje. Naš savjet je da bez obzira da li se radi o kofeinu iz čaja ili kafe, pauzirate sa konzumiranjem ovih napitaka šest sati prije spavanja kako bi sebi obezbjedili optimalan broj sati sna.

Nesanica: uzroci simptomi i kako je pobjediti 

Postoji jako malo broj studija vezanih za detoks čajeve

Iako postoji dosta studija o različitim sastojcima koji se nalaze u detox čajevima, jakoje mali broj studija o samim čajevima. To znači da ostaju otvorena pitanja o upotrebi detoks čajeva; kada ih uzimati, koje su to prekomjerne doze kao i ko bi ih trebao izbjegavati. Prije konzumacije detoks čajeva, naprije se posavjetujte sa ljekarom ili farmaceutom.

Najbolji čajevi za gastritis