Savjeti Zdravo tijelo

7 sjajnih načina kako da se oslobodite nadutosti

7 načina kako da se oslobodite nadutosti

Ako vam se zakopčavanje farmerki ponekad čini kao nemoguća misija, ne paničite jer ponekad nije u pitanju višak kilograma već je moguće da je u pitanju samo nadutost stomaka. Srećom, problem nadutosti često je puno lakše riješiti od viška kilograma, a potrebno je samo da se pridržavate par savjeta i trikova koje vam donosimo u nastavku.

Pročitajte i: Šta se dešava sa našim tijelom kad se prejedemo?

Sadržaj teksta:

Izbacite probiotike

Određeni probiotici kupljeni u apoteci mogu prouzrokovati nadutost i gasove kao i druge neprijatne simptome. Umjesto da kupujete probiotike, nastojte uzimati namirnice koje su prirodni probiotici odnosno u svom sastavu imaju korisne bakterije. Jogurt je jedna od namirnica čijim ćete konzumiranjem ubaciti prirodne probiotike u svoju prehranu. Namirnice poput jogurta ili kefira pomoćiće da uravnotežite svoju crijevnu mikrofloru i riješite problem nadimanja.

Pijte dosta vode

Do sada ste vjerovatno milion puta čuli koliko je bitno da unosite dovoljno tečnosti u toku dana, što je posebno važno ukoliko patite od nadimanja. Dovoljno vode u toku dana omekšaće vašu stolicu, ubrzati metabolizam i riješiti vas probavnih smetnjii.

Manje solite hranu

Ukoliko se svaki put nakon slanog i oblinog obroka osjećate nadutim, glavni krivac za to je natrijum. Previše soli zadržaće vodu u vaše organizmu izazivajući nadutost usljed prevelike količine vode u vašem organizmu. Ukoliko smanjite unos soli, nesmetano ćete se osloboditi viška tečnosti u vašem organizmu i samim tim smanjiti osjećaj nadutosti.

Birajte namirnice sa kalijumom

Banane su odličan izbor kalijuma, minerala koji će ubrzati rad vaših bubrega i spriječiti zadržavanje vode u organizmu. Osim banana, odličan izvor kalijuma su takođe i narandže kao i jagode.

Ne ljuštite koru sa voća

Kora jabuke ili banane oblikuje vlaknima koji su ključni za pravilnu digestiju. Kora od jabuke ili kruške ubrzaće rad vaših crijeva i pomoći kod problema konstipacije.

Masirajte stomak

Ukoliko ne želite da mijenjate navike u ishrani, pokušajte sa masažom stomaka kako bi smanjili nadutost. Doktori preporučuju masiranje stomaka nakon obroka kako bi smanjili osjećaj nadutosti. Masiranje izvodite tako što ćete stomak masirati kružnim pokretima, počevši od donjeg dijela zatim u smjeru kazaljke na satu krenite prema predjelu rebara postepeno se spuštajući prema karlici.

Pijte toplu vodu sa limunom

Limun je najbolji prirodni lijek za detoksifikaciju organizma. Osim što će pomoći vašem tijelu da se oslobodi toksina, pospješiće i rad vaših crijeva. Limun će djelovati kao prirodni laksativ kao i diuretik. Na taj način ćete konzumiranjem tople vode sa limunom spriječiti konstipaciju i zadržavanje vode u organizmu- dva glavna uzročnika nadutosti.

Pročitajte i: Koje namirnice birati kasno uveče?