Ishrana Zdrav život

Šta se dešava sa našim tijelom kada se prejedemo?

šta se dešava sa našim tijelom kada se prejedemo

Svima nam je poznat onaj osjećaj kao da ćemo eksplodirati nakon što pretjeramo sa hranom. U rijetkim slučajevima to je čak i moguće jer prosječan ljudski želudac može podnijeti do četiri litre hrane, dok je samo jedna litra hrane dovoljna da izazove osjećaj pretjerane sitosti i mučnine.

Nakon što pojedemo obrok sa visokim sadržajem masti, šećera i ugljenih hidrata, naše tijelo jednostavno previše energije troši kako bi svarilo pojedenu hranu zbog čega se često osjećamo umorni i bezvoljni.

Kada dođe do varenja hrane, pankreas proizvodi hormon insulin što zauzvrat dovodi do porasta melatonina i serotonina zbog čega se istovremeno možemo osjećati i pospanim i srećnim.

hrana prejedanje

Ponekad se dešava da čak i teško držimo oči otvorenim jer glukoza iz hrane može poremetiti neurone u mozgu koji tokom dana proizvode proteine koji nas održavaju budnim.

Masne ćelije proizvode hormon leptin koji šalje signale mozgu da nismo više gladni. Svaki put kada pojedemo malo više nego što smo ipak trebali, tijelo će proizvoditi više ovog hormona a nakon određenog vremena postajemo rezistentni zbog čega mozak više nije u stanju da prepozna da li smo jeli ili ne.

Ma koliko bilo teško da odolimo ukusnom obroku, ponekad je najbolje da poslušamo svoje tijelo. Iako je nakon obilnog obroka fizička aktivnost poslednja stvar koja će vam pasti na pamet, najbolje bi bilo da nakon jela prošetate na svježem vazduhu kako bi ubrzali razgradnju hrane, a smanjićete i neprijatan osjećaj nadutosti koji se javlja nakon jela.