Dom Higijena Zdrav život

Da li su prirodna sredstva za dezinfekciju dovoljno efikasna

Da li su prirodna sredstva za dezinfekciju dovoljno efikasna

Ovih dana, zbog cjelokupne situacije sa koronavirusom, teško je doći do sredstava za dezinfekciju. Međutim, sredstva za čišćenje i dezinfekciju moguće je napraviti kod kuće od proizvoda koje sigurno imate na svojim policama. U nastavku teksta pročitajte kako da ih napravite i da li su ova sredstva jednako efikasna kao kupovna.

Osim što prirodna sredstva za čišćenje i dezinfekciju štede vaš novac, ona su i mnogo zdravija opcija za vas, vaše ukućane, ali i za životnu sredinu. Čišćenje je posljednjih dana postalo tema broj jedan jer svi želimo da što bolje sterilišemo prostor oko nas i na taj način se odbranimo od trenutno najvećeg neprijatelje – koronavirusa. Prije svega važno je pratiti zvanične upute poput onih o redovnom i detaljnom pranju ruku, držanju odstojanja i izbjegavanju kontakta sa ljudima.

Da li su prirodna sredstva za dezinfekciju dovoljno efikasna

Tek nakon što ste prihvatili ova pravila možete početi sa čišćenjem potrebnih površina i prostorija. Izradom domaćih sredstava za čišćenje očuvaćete okolinu i smanjiti proizvodnju otpada, a evo koji su to najefikasniji prirodni proizvodi za dezinfekciju.

Soda bikarbona – je proizvod koji se dokazano efikasno bori protiv bakterija i može se koristiti na mnogo načina. Možete je koristiti za čišćenje, uklanjanje neželjenih mirisa, odmašćivanje i izbjeljivanje.
Sirće – efikasno uklanja masnoću i prljavštinu.
Sok od limuna – uništava plijesan i otklanja masnoću, a svojim mirisom osvježava prostor.
Ulje čajevca – zbog svojih antibakterijskih, antimikotičkih i repelentnih svojstava veoma često se koristi kao sredstvo za čišćenje. U kombinaciji sa ostalim navedenim proizvodima možete napraviti efikasno univerzalno sredstva za čišćenje.

S obzirom na to da je COVID-19 virus koji je relativno nov i jako malo znamo o njemu, ne možemo sa sigurnošću tvrditi da su ova sredstva za dezinfekciju učinkovita u borbi protiv njega. Ono što znamo jeste da su ovi proizvodi izuzetno efikasni kada je čišćenje prostora u pitanju te da, ukoliko uz pomoć njih redovno održavate higijenu vašeg prostoga nemate razloga za strah.

Kako da dezinfikujete telefon, a da ga pri tome ne oštetite