Ishrana Zdrav život

Nevjerovatan lijek za štitnu žlijezdu – napitak od žira

kafa od zira

Koliko ste upućeni u ljekovita svojstva žira? Postoji napitak koji se sprema od ovog ploda, a jako je sličan kafi. S tim da je žir izuzetno ljekovit i sjajno utiče na poboljšanje funkcije rada štitne žijezde, te jača krvnu sliku. Pomenuti napitak možete zaista lako spremiti. Sve što treba da uradite je sljedeće:

Sameljite žir i napravite određenu zalihu. Samo jedna kašičica dnevno kuvana u vodi je dovoljna za stabilizaciju krvnih zrnaca, mada za one koji su malokrvni – preporučuje se da napitak konzumiraju dva puta u toku dana.

Pročitajte i: Štitna žlijezda: simptomi koje ne smijemo ignorisati 

Kako čitav postupak izgleda?

Ogulite i sameljite zreo žir u mašini gdje obično sjeckate meso. Ako odlučite da se poslužite neki jačim blenderom, morate prvo da izdrobite žireve. Prije same pripreme napitka, prvo malo prepržite kašičicu mljevenog žira, a potom ga prelijte sa 1dl vrele vode i ostavite da kuha 10 narednih minuta.

Jedino po čemu se ovaj napitak razlikuje od kafe jeste što morate da ga procijedite. Možete ga konzumirati odmah nakon toga ili po želji dodati mlijeko i smeđi šećer (naš izbor stevia – prirodni zaslađivač).

Kafa od žira značajno utiče na poboljšanje krvne slike, redukuje simptome anemije (koja je inače posljedica gubitka ili nedovoljne količine unosa gvožđa u organizam), te pozitivno djeluje na probleme rahitičnosti kod djece i omladine.

Kostobolja i bol u zglobovima su znatno blaži i rjeđi nego ranije, a pogotovo kod žena u četrdesetim godinama života i onih koje imaju jake menstrualne tegobe. Utiče na bolje varenje, primijećuje se napredak i kod unutrašnjih hemoroida, krvni pritisak se normalizuje, a snižava povećan holesterol i triglicerid.

Nažalost, prema određenim istraživanjima, naučnici su saznali da se žir sastoji od mnogih aktivnih materija koje nisu dovoljno prisutne u farmaceutskoj industriji, a njegov značaj se ogleda upravo u mineralima poput poput gvožđa, bakra, fosfora i kalijuma.

Leave a Comment