Savjeti Zdravo tijelo

Osjećate se umorno i bezvoljno? Evo kako prirodnim putem povećati nivo energije

sjećate se umorno i bezvoljno Evo kako prirodnim putem povećati nivo energije

Umor i nedostatak energije značajno utiču kako na naše zdravlje, pa tako i na raspoloženje. Pad produktivnosti i umor se najčešće javljaju u poslijepodnevnim časovima, u situacijama kada nam je energija najpotrebnija.

Iako se čini kako bi par sati dodatnog sna riješilo problem umora-ironija je da nedostatak energije može čak uticati i na naš san. Umor nam često daje potrebu da se pokrijemo pokrivačem i ne izađemo iz kreveta čak i nakon osam sati sna, ali tada uprkos potrebi i dalje nismo u stanju da zaspimo.

Pred određenih zdravstvenih stanja poput depresije ili problema sa štitnom žlijezdom, nedostatak energije je najčešće rezultat nepravilnog rada određenih procesa u našem organizmu.

Toksini iz okoline, pesticidi iz namirnica, pa čak i voda koja često sadrži visoke nivoe otrovnih hemikalija pogoduju nepravilnom radu ovih procesa. Postoji mnogo toga što možete učiniti za sebe kako bi kontrolisali ove procese- što znači da ćete se osjećati bolje, imati više energije za vježbanje, imati više koncentracije i održive energije tokom čitavog dana.

Napunite baterije pravilnom ishranom

Nije nikakva novost da ono što jedemo može uticati na naš nivo energije tokom dana. Pravilno birajte namirnice i nećete imati potrebu za zaspite na radnom stolu u toku radnog vremena.

Zdrave masti, proteini i ugljeni hidrati iz voća i povrća stimulisaće rad mitohondrija-organela zaslužnih za održavanje nivoa energije u organizmu. Izbjegavajte namirnice koje vam daju malo ili nikako energije. To podrazumijeva žitarice i prerađenu hranu. Ovakve namirnice uglavnom sabotiraju rad mitohondrija, zbog čega nivo energije u toku dana opada.

Način života utiče na nivo energije

Čak i najzdravija ishrana neće imati puno efekta ukoliko se ne kombinuje sa zdravim životnim navikama. Dovoljan broj sati sna, regulisanje nivoa stresa i smanjena izloženost toksinima iz okoline uzrokuju promjene u normalnom funkcionisanju organizma.

Eliminišite i toksične ljude iz svoje okoline. Ponekad određene osobe i situacije iz vas mogu crpiti ogromnu količinu energije.

Efekat kofeina iz kafe na nivo energije je dvostruk i zavisi isključivo od doze. I dok kofein podstiče stvaranje energije, njegova prekomjerna upotreba imaće suprotan efekat i dovešće do anksioznosti i pada energije.

dobar san

Pametno birajte suplemente

Nekoliko odabranih suplemenata može vam pomoći da smanjite zamor i održite energiju tokom čitavog dana. Ponekad usljed prebrzog načina života i prevelike količine obaveza, nismo u stanju da u potpunosti pazimo na ishranu. U tom slučaju, nedostatak nutrijenata je potrebno nadoknatiti suplementima koji osim što su dodatak ishrani, mogu značajno poboljšati i nivoe energije te učiniti da se osjećamo bolje.

Koji multivitamini su nam potrebni i kako ih dozirati?

Suplementi u vidu omega-3 masnih kiselina, vitamin D, magnezijum kao i B kompleks podržaće pravilan rad procesa u organizmu zaduženih za stvaranje energije i nadoknaditi nedostatak ovih nutrijenata u organizmu.