Dom Higijena Zdrav život

Pogledajte gdje se u vašem domu sakrivaju bakterije!

odvod

Bez obzira na to koliko mislili da ste čisti, vaša opsjednutost  proizvodima za čišćenje nije dovoljna da zadrži bakterije izvan vašeg doma. Žao nam je, ali jednostavno postojite – i kontakt osobe sa osobom ili osobe sa stvarima – jednostavno stvara gnijezda bakterija svuda oko vas. Postoje očigledne površine koje su pune bakterija, kao što su prekidači, držači, kvake na vratima ali ima i onih mjesta gdje se kriju tone bakterija, a da ih niste ni svjesni.

Sadržaj teksta:

Aparat za kafu

Temeljno istraživanje na temu bakterija iz kafe aparata otkrilo je da je ovaj uređaj veoma sklon ovom problemu. Istraživanjem provedenom od strane CBS-a sa Romanom Golašom, mikrobiologom na Univerzitetu Loyola, testirane su posude u kojima bude kafa, rezervoar za vodu i posude ispod njega. Rezultati su otkrili mnoge vrste bakterija, kao što su stafilokoke, streptokoke, bacillus cereus i ešerihija.

aparat za kafu

Držač četkica za zube

Ako držite držač četkica za zube blizu vaše WC šolje, možda bi bilo bolje da ih stavite na neko drugo mjesto. Čestice se vjerovatno šire u vazduhu i padaju i na vaše četkice svaki put kada izađete iz kupatila, te ponekad možda imate osjećaj da perete svoje zube sa istim sredstvima koja koristite da čistite toalet. U istraživanju Nacionalne fondacije za sanitariju utvrđeno je da 64% držača za četkicu sadrži buđ i bakterije.

drzac cetkica za zube

Peškiri

Koliko često perete peškire? Ako to ne radite svaki drugi dan, odgovor je nedovoljno! Kompanija GE sprovela je anketu koja je pokazala da 50% ljudi koristi svoj peškir najmanje pet puta prije nego što ga stave na pranje, što je očigledno užasno. U intervjuu za Time magazin, mikrobiolog dr Gerba je objasnila šta to znači: “Poslije dva dana, ako osušite lice sa peškirom, verovatno ćete dobiti više ešerihije na licu nego da stavite glavu u wc šolju i pustite vodu.”

peskiri

Kuhinjski odvod i sudoper

U drugom intervjuu, dr Gerba je rekao da je sudoper  na drugom mjestu po pitanju bakterija u vašem domu. Jedna studija otkriva da 45% kuhinjskih sudopera sadrži koliformne bakterije, sa 27% njih koji sadrže buđ. Kako bi ovo izbjegli, potrebno je da dezinfikujte sudoper najmanje dva puta sedmično, ako ne i više.sudoper

Česme u kupatilu

Ah, da, česme u kupatilu i umivaonik. Odete u kupatilo, a zatim dodirnite slavine svojim prljavim rukama. U studiji NSF-a utvrđeno je da 27% slavina  sadrži stafilokoku, dok 9% sadrži koliformne bakterije. Kao da javni toaleti nisu dovoljno loši … sada znate sve bakterije koje se muvaju po vašem kupatilu.cesma

Izvor: housebeautiful.com

Pročitajte više o čišćenju: 

Ove stvari treba da čistite svakodnevno