Ishrana Zdrav život

Psorijaza: prehrana kao recept za uspjeh

psorijaza prehrana

Da li ste znali da je nastanak psorijaze usko povezan sa zdravljem digestivnog sistema? Baš zbog toga, promjene u ishrani predstavljaju ključni faktor u fazi izliječenja.

Naučnici su prilikom istraživanja otkrili kako ljudi koji pate od opstipacije, sindroma iritabilnog kolona, koji imaju učestale probleme sa stolicom i određene poremećaje u obavljanju funkcije jetre (kao glavnom detoksikacijskog organa) mnogo češće dobijaju psorijazu kao rezultat nastanka ovih bolesti i opadanja imunološkog sistema.

Zbog medicinskih stanja u kojima se ljudski organizam nalazi, crijeva pomalo počinju da gube svoj moć apsorpcije, a patogene bakterije koje se nalaze u crijevnim kanalima, postaju mnogo brojnije nego one dobre i korisne.

Na ovaj način stvara se negativna imunološka reakcija u vidu upalnog procesa, koji prosto bukne kroz kožu i nastane nemilosrdna, hronična bolest psorijaza.

Crvene mrlje prekrivene srebrnkastim ljuspicama mogu da se pojave bilo gdje na koži, ali najčešće su to mjesta poput vlasišta glave, laktova, pregiba na udovima, ali u mnogim slučajevima i noktiju.

Pored tog,  javlja se konstantna nelagodnost u sopstvenom tijelu i osjećaj peckanja i boli. Sve su to dovoljno važni simptomi koji ukazuju da morate nešto poduzeti.

Sadržaj teksta:

Ishrana kod psorijaze – krucijalni faktor u izliječenju

Već smo ranije imali priliku da pišemo kako bolest psorijaza nimalo nije naivna, te sa neadekvatnim liječenjem i nepridržavanjem određenih pravila, stanje pacijenta može samo da se pogorša.

U većini slučajeva, liječenje sa medicinske strane nije dovoljno i samim tim zaključujemo sljedeće: mora da se odredi posebna ishrana kod psorijaze.

Gotovo kod svake bolesti je zajedničko je što se kontrola stanja u kom se pacijent nalazi, zapravo može pojačati kroz režim prehrane koje se pridržava, jer životni stil igra veliku ulogu u nastanku samog stanja.

Kada je u pitanju prehrana kod psorijaze, korisna stvar je što postoje određeni prirodni suplementi koji pospješuju borbu protiv ove dosadne i neugodne bolesti, a posebno se izdvaja kombinacija vitamina E, koenzima Q 10 i selena, koji zajedničkim snagama dokazano pomažu pri liječenju i najtežih oblika bolesti.

Dokazano je kako su bolesnici kojima nije teško pala promjena u jelovniku, koji su umanjili kilažu i odrekli se alkohola imali mnogo bolje krajnje rezultate.

Kako? Pa smanjili su intenzitet djelovanja bolesti, liječenje je postalo učinkovitije i razdoblja u kojima se osjećao  napedak su postajala duže nego ranije.

Psorijaza – ishrana koje se morate pridržavati

prehrana kod psorijaze

Kako medicina nije upoznata sa tačnim uzročnik ovog stanja, ne može se odrediti ni tačan lijek. No, potrudićemo se da vam predstavimo nekoliko korisnih biljaka i recepata iz prirode koje možete uvrstiti u svoj režim prehrane sve radi uspješnog redukovanja psorijazne bolesti.

Prva i osnovna stvar je da se iz prehrane u poptunosti izbaci masna, začinjena i slatka hrana.

Preporučuje se održavanje optimalnog nivoa težine, tako da je najbolje redukovati unos zasićenih masti, a uvrstiti što više voća i povrća koji su bogati dijetalnim vlaknima.

Poželjno je da se hrana više kuva i dinsta, nego peče na uljima, ali takođe treba obratiti pažnju da se dobro prožvaće prilikom jela. Bitno je da zaboraviti na konzumaciju procesiranih namirnica, ali i na one u kojima obiluje šećer.

Mnogo vremena je bilo potrebno da se shvati koja hrana ima blagotvorne učinke i koja je najbolja za održavanje pozitivnog balansa bakterija u našem organizmu.

Prehrana za psorijazu – ove namirnice zaslužuju vašu pažnju

ishrana kod psorijaze

Kada je riječ o hranjivim tvarima koji su najbolji za liječenje psorijaze najviše se ističe beta keroten, jer potiče rast novih stanica u dubljim slojevima kože, pa samim tim ubrzava proces regeneracije tkiva na kojem se koža ljušti.

Ovo je biljni pigment koji ima tzv. „moć transformacije“, odnosno potpuno uspješno se pretvara iz svoje uloge provitamina u vitamin A.

Svjesni ste da je bitno ojačati imunitet, pa nikako ne smijemo zaboraviti mineral selen koji ima jako veliki značaj kao sredstvo antioksidansa. Naime, odličan je zaštitnik u borbi protiv djelovanja slobodnih radikala, te na taj način pruža pomoć imunološkom sistemu.

Održavanje imuniteta na visokom nivou je jako značajno kada su u pitanju oboljeli od psorijazne bolesti, jer pad imuniteta potiče daljnji razvoj bolesti.

Postarajte se da aloja vera bude vaš najbolji kućni prijatelj, jer ukoliko se uzima lokalnom upotrebom štiti epidermu kože i poboljšava imunosistem, a učinkovita je i kada se uzima za unutrašnju primjenu u vidu čajeva.

Vjerovatno se čuli do sad da su omega-3 masne kiseline poznate kao sjajni pomagači u radu kardiovaskularnog sistema, a sa druge strane imamo esencijalne masne kiseline koje se dobijaju iz ribljeg ulja, a pokazale su se kao veoma djelotvorne kod zarastanja rana, umirivanja svrbeža, redukovanja crvenila i ljuštenja kože.

Najpoželjnije namirnice su: jabuke, suhe šljive, orašasti plodovi, artičoka, mrkva, cikla, kupus, grah, češnjak, riža, ječam, proso, laneno ulje, klice, soja, losos, sardine, brancin, sirutka i probiotici.

Trebalo bi da izbjegavate citrusno voće, crveno meso, maslac, jaja, začinjenu i masnu hranu, prerađeni industrijski šećer, kavu, kofeinske napitke i alkohol.

Dijeta za psorijazu – najbolji savjeti

dijeta za psorijazu

Neka ribe postane obrok kojeg ćete jesti barem dva puta sedmično, a odaberite ribe hladnih voda, poput tune, haringe, lososa, skuše ili pastrve, jer one sadrže visok udio omega-3 masnih i esencijalnih kiselina koje smo ranije pomenuli.

Od mesa je najbolji izbor ono nemasno meso i perad bez kože. Najpoželjniji način za pripremanje mesa je onaj gdje se ne koriste zasićene i trans masti (biljna ulja, margarini i sl.).

Kuhanje je najbolji način za pripremu mesa, ali i ostalih jela. Kada ste u prodavnici i želite da odaberete mliječne proizvode, potrudite se da u vašoj korpi završi mlijeko ili jogurt sa najmanjim udjelom masti.

Pokušajte ograničiti ili još bolje, potpuno eliminišite namirnice koje sadrže djelimično hidrogenizirana biljna ulja jer ona sadrže i trans masti.

Neka vaša dnevna doza unosa soli dosegne maksimalnih 1500 miligrama.

Svedite unos alkohola na minimum. Ako bolujete od težeg oblika psorijazne bolesti, pokušajte potpuno izbaciti alkohol iz upotrebe, a ako niste spremni na potpuno odricanje, ograničite se na jedno piće na dan. Razmišljajte o veličini obroka, radije jedite češće, ali u malim obrocima.

Nadamo se da će vam neki od naših savjeta koristiti, ako ne i potpuno ublažiti neželjene simptome.

Bitno je da budete iskreni prema sebi, tj. da nema varanja u konzumiranju hrane koja vam škodi, jer na kraju krajeva pomažete prvenstveno sebi i vjerujemo da želite da uočite napredak što je prije moguće. Srećno!

Leave a Comment