Kozmetika i preparati Ljepota

Psorijaza – lijek napokon postoji

psorijaza lijecenje

Sigurni smo da ste do sad imali priliku da se susretnete s nekim ko pati od ove dugotrajne i nadasve neprijatne bolesti, ukoliko vas i same nije zahvatila. Upadljive oivčene naslage, čija boja varira od crvene i pepeljaste zavisno od stepena upale, zaista mogu predstavljati pravi problem u svakodnevnom životu.

Psorijazno oboljenje najčešće cilja osobe između 20 i 40 godina, no nije nepoznanica da su potencijalne žrtve kako djeca, tako i stariji ljudi.

Kad se uzme u obzir činjenica da je kod većine oboljelih pored tjemena najčešće zahvaćen facijalni dio, posljedice mogu biti psihičke prirode, pa nije isključiva ni asocijalizacija ni nastanak depresije.

Ova vrsta dermatoze kod oboljelih izaziva osjećanje stidljivosti, koje vremenom utiče na direktne promjene u oštećenju psihičkog zdravlja. Da psorijaza ostavlja ozbiljan emocionalni i psihosocijalni pečat na oboljelu osobu, pokazalo se još 1998. kada su vršena istraživanja na američkom Univerzitetu za medicinu u Pitsburgu.

Preporučujemo: Kremu PsoriFix, koja prirodnim putem rješava psorijazu u 95% slučajeva!

Naime, od 220 ispitanika čak 65% posto je imalo problem sa samopouzdanjem, željom za afirmacijom u poslovnoj sredini i probleme na emotivnom planu.

Nepoželjna kao i svaka druga hronična bolest, psorijaza je učestali kožni poremećaj koji za posljedice ima promjene u životnom ciklusu kožnih stanica. Karakteriše je iznenadna promjena stanja; baš kao vulkan pred erupciju – zapaljenje se primiri prije nego što se maksimalno pogorša.

Učestala turbulentnost ima tendenciju da zavara i taman što ste pomislili da ste stali na put ovoj napornoj bolesti, ona se vrati kao nepoželjan gost. Ako na to dodate neadektavno liječenje, vraćanje lošim navikama (npr. alkohol), pa čak i nepravilnu ishranu kako tvrde stručnjaci alternativne medicine, onda borbu zaista možete smatrati izgubljenom.

Da li ste znali?

Psorijaza se mnogo češće ispoljava kod pripadnika bijele rase, pogotovo u hladnijim krajevima svijeta gdje je ljudima koža osjetljivija i više izložena suvom i oštrom vazduhu. No, uzećemo stanovnike Indije za primjer čiste suprotnosti, koje nemaju nikakve probleme sa ovom vrstom bolesti.

psorijaza simptomi

Sadržaj teksta:

Psorijaza – simptomi

Kada je riječ o dermatoznom oboljenju, obično nam je prva asocijacija crvena koža neprijatnog izgleda. No, psorijaza vulgaris (lat.) za sobom vuče mnoge druge nelagodnosti koje dodatno iritiraju oboljelu osobu i sa kojima se svakodnevno treba izboriti. Simptomi psorijaze prolaze kroz nekoliko ciklusa, od vrlo izraženih prema slabijim, gotovo jedva primjetnim. Vaš alarm za dermatologa treba da se upali ako se poklope sve navedene stavke:

 • koža je suva i ispucala, te se javlja povremeno krvarenje
 • svrab, peckanje i bol stvaraju konstatnu neugodnost
 • nokti su tanji nego inače, a nerijetko pucaju
 • zglobovi su neuobičajeno natečeni i ukočeni
 • na koži se nalaze crvene mrlje prekrivene srebrnim ljuskicama (klasično perutanje)

Osim očiglednih fizičkih indikatora, na bolest treba obratiti pažnju ukoliko se zadesite u nekom od navedenih psihičkih stanja:

 • pretjerana nervoza
 • anksioznost
 • depresivni periodi
 • asocijalnost
 • nelagodnost u sopstvenoj koži

psorijaza uzroci

Uzroci psorijaze

Iako od psorijaznog poremećaja pati čak 3% ukupne svjetske populacije, ni dan danas nije utvrđen precizan uzrok nastanka ove bolesti, no zasigurno je povezana sa problemima imunološkog sistema i rada stanica u tijelu. Sam proces infekcije je izazvan greškom! Kakvom, pitate se? Stanice u tijelu, zaslužne za efikasno uništavanje virusa i bakterija, počinju napadati zdrave ćelije.

Posljedica je širenje krvnih žila u koži i povećanje bijelih stanica, koje na kraju dospijevaju u vanjski sloj kože. Proces regeneracije u ovom slučaju ne traje uobičajenih nekoliko sedmica, već nekoliko dana. Na površini se skupljaju mrtve ćelije, što u našim očima izgleda kao – perutanje.

Najčešći “krivci” povezani sa nastankom psorijaze su:

 • infekcije (grla ili kože, pogotovo streptokok)
 • povrede kože, kao što su posjekotine ili ogrebotine, ugrizi insekata ili teške opekotine
 • stres (jedan od najčešćih uzroka)
 • osjetljivost na hladno vrijeme (isušuje kožu)
 • alkohol i cigarete
 • određeni lijekovi za visoki krvni pritisak, kao što su beta-blokatori, lijekovi protiv malarije i jodidi
 • genetika (pojedina istraživanja pokazuju da kod velikog broja oboljelih osoba, ova bolest nastaje usljed genteske predispozicije)

Psorijaza – liječenje više nije nemoguće

Psorijazom može biti zahvaćen manji dio kože, ali nerijetko se javljaju i simptomi koji zahvaćaju velike površine. Primarni cilj liječenja je zaustavljanje prebrzog rasta stanica kože. Vjerovatno se pitate kako liječiti psorijazu, a da je u pitanju djelotvoran i efikasan način koji će konačno pomoći da vaš dermis zablista.

Koža osim što je sama po sebi upaljena, može dodatno da nastrada od raznih savjeta nestručnih lica, ali i pretjeranog korišćenja različitih proizvoda. U strahu da će se stanje pogoršati, vjerovatno nesigurno pribjegavate najboljem rješenju. Postavlja se pitanje kako u moru mnogih proizvoda prepoznati onaj pravi?

Da bismo uopšte mogli adekvatno govoriti o idealnom rješenju, potrudili smo da sprovedemo malo istraživanje, a rezultati kažu da korisnici najbolje reaguju na PsoriFix hidratantnu kremu.

Stoga, vam predstavljamo savršen izbor za liječenje psorijaze:

PsoriFix – krema za psorijazu

Naruči danas PsoriFix - 50% popusta

PsoriFix je jedinstvena krema na biljnoj bazi, kreirana sa ciljem da se izbori sa svakim dermatološkim problemom, a posebno psorijaznim oboljenjima. Njen osnovni zadatak je parcijalno uklanjanje oštećenih dijelova kože i pospješivanje njihove regeneracije. Način njenog djelovanja je taktički osmišljen – prvobitno omekšava tvrde i isušene ljuspice ih stimuliše da lakše otpadnu.

psorifix krema za psorijazu

Znatno redukuje upalu i iritatnu potrebu za češanjem, a na sve to imate osjećaj kao da se vaša koža rashlađuje, jer se podstiče normalizovanje mikrocirkulacije krvi.

Kreatori PsoriFix-a su svjesni kako koži u svakom momentu treba mnogo vitamina i minerala, tako da u sastavu kreme obiluje mnogo vitamina B i D, koji su poznati za poboljšanje kvaliteta dermisa.

Kako su određene supstance u većoj mjeri opasne za zdravlje kože i mogu izazvati pojedine komplikacije, važno je napomenuti da je PsoriFix krema za psorijazu bez kortikosteroida. Zapravo, u svom sastavu broji mnoge jone aktivnog srebra koji dezinfikuju dermis, te spriječavaju neželjene pojave.

Ima li šta bolje nego kad ste svjesni da koristite isključivo prirodni lijek za psorijazu? PsoriFix može slobodno da izazove takav osjećaj u vama, jer predstavlja jedinstven spoj pažljivo odabranih biljaka iz prirode:
Ekstrakt drveta vrbe – podstiče detokstikaciju

Ulje čajevca – djeluje na antimikrobe

Chelidonium majus – antibakterijsko djelovanje

Ulje venje – antiseptičko djelovanje za kožu

Ekstrakt drveta breze – protuupalna svojstva

Kako se nanosi PsoriFix ?

psorifix

Prije nego što počnete sa upotrebljavanjem kreme, postarajte se da mlakom vodom dobro očistite upaljeni dio kože. Osim što će tuširanje sprati osušene ljuspice, pripremiće dermis za bolje upijanje. Nakon što ste odstranili oštećenja, uzmite manju količinu PsoriFix-a, te blagim pokretima ruke lokalizujte na zahvaćena područja.

Pobrinite se da sva krema ostane na koži, a što manje na prstima. Ostavite kremu da djeluje nekih 15 minuta, jer koži treba dugo vremena da pravilno upije bilo kakvu tečnost u sebe. Za dugotrajne rezultate, morate biti strpljivi i uporni. Zato, procedura treba da se ponovi barem dva puta dnevno i vaša koža će se znatno smiriti, a crvene fleke postepeno nestajati.

Kada rezultati postaju vidljivi?

psorijaza lijek

Iako se u većini slučajeva tako očekuje – zasigurno ne nakon prvog nanošenja. Uvijek imajte na umu da su iskustva korisnika individualna. Idealno bi bilo da se svaki zdravstveni problem može riješiti u samo jednom danu, ali realnost je drugačija. Osobama koje boluju od blažeg stepena psorijaze će svakako trebati manje vremena da počnu primijećivati rezultate.

No, kada se radi o težim slučajevima ovog nemilosrdnog oboljenja, preporučuje se kombinovanje sa fototerapijom, prirodno izlaganje suncu ili oralno upotrebljevanja određenih antibiotika (po preporuci ljekara).

Pobjednički mix – liječenje uz prirodu i kremu PsoriFix!

Slobodno možemo nazvati PsoriFix kremu jedinstvenom, no da bi se čuda dešavala vi im morate pomoći u tom procesu. Podstaknite djelovanje ovog preparata konzumiranjem prirodnih čajeva za upale, riješite se starih loših navika kao što su cigarete i najvažnije: pripremite svoju psihu da napravi korak naprijed. Takođe, ne zaboravite da primijenjujete i naše savjete, koji će nastaviti niz (ukoliko već nisu) vaših svakodnevnih rutina.

 • koristite hidratantne kreme ili prirodna ulja nakon kupanja – pomažu u zadržavanju vlažnosti kože i sprječavaju njezino isušivanje
 • neka izlaganje suncu bude u umjerenim količinama, jer sve preko toga može još više da pogorša vaše stanje
 • izbjegavajte konzumiranje alkohola i cigareta
 • svakodnevno kupanje – ukoliko bolujete od psorijaze, vi definitivno ne smijete biti lijeni za tuširanje, jer ono pomaže ukloniti ljuskice i mrtvu kožu te smiruje nadraženu kožu
 • preporučujemo korišćenje prirodnih sapuna i izbjegavanje intenzivnih kupki, koji će samo dodatno pospješati nadraživanje vaše kože

Sada, kada ste se upoznali sa koracima koje trebate preduzeti za rješenje problema, donosimo nekoliko sjajnih recepata iz prirode. Tu su da daju odličnu pozadinu propisanoj njezi, zarad što bržeg i efikasnijeg ozdravljenja.

1. Korijen čička

korijen-cicka-lijek
Tradicionalno se koristi za ublaživanje dijelova kože koji su pod upalom.

Čaj se priprema na sljedeći način: u kašiku za supu dozirajte korijen čička, pa stavite da se kuva u 3,5 dcl vode deset minuta, a nakon toga dobro procijedite. Idealno je da se pije svježe i to tri puta dnevno.

Biljke koje takođe pomažu pri regulaciji fukncije jetre (koja se smatra usko povezana sa dermatološkim oboljenjima)su maslačak, artičoka, orah, nevena, kopriva i neizbježni bijeli luk.

2. Ulje crnog kima

ulje-crnog-kima-1
Najbolja je oralna upotreba ovog ulja, ali veliki učinak stvara i ukoliko se nanosi direktno na oštećena mjesta. Ovo je odlično sredstvo iz prirode koje utiče na regulacijju imunološkog sistema.

Zbog svojih antigljivičnih i antibakterijskih dejstava, pomaže pri smirivanju upaljenje kože, redukuje osjećaj svraba i iritacije, te ubrzava process regeneracije kože.

Savjetuje se unos 1 kašičice i to tri puta dnevno.

3. Aloe vera

aloe-vera-lijek-za-psorijazu
Vjerovatno najpoznatiji lijek iz prirode koji djeluje na kožna zapaljenja je upravo aloe vera. Pospješuje omekšavanje kože i pruža joj potrebnu hidratantnu njegu. Kako bi najbolje zaštitili epidermu, kupite svježu biljku, iscijedite gel iz njenih listova na upaljena mjesta i dobro utrljajte duboko u kožu.

Liječenje psorijaze kao prevencija od nastanka drugih bolesti

Kako kažu stručnjaci, psorijazna bolest može uzrokovati određene vrste ostalih oboljenja, stoga donosimo još jedan razlog više zašto je potrebno na vrijeme obratiti pažnju na adekvatno liječenje. Ukoliko se upala potpuno eliminiše ili ipak reguliše stepen zahvaćenosti organizma, velike su šanse da ćete na taj način smanjiti rizik od nastanka i razvoja čitavog spektra ostalih zdravstvenih poremećaja. Najčešći surovi pratioci psorijazne bolesti su prekomjerna težina, dijabetes, hipertenzija, povišeni holesterol, moždani i srčani udar.


Nama će predstavljati izuzetno zadovoljstvo ukoliko naši savjeti ne pomognu u potpunosti, barem olakšaju upalu, bolove i smanje stres njima prouzrokovan. Zaista je istina da psihološki uticaj igra važnu ulogu pri ozdravljenju od svake bolesti.

Zato je mnogo važno da čvrsto vjerujete u svoju terapiju da iz dana u dan budete sve više sigurni da će vam pomoći, tako da osim što ćete postati bolje raspoloženi, pridonijećete ostvarivanju svog konačnog cilja.

Bitno je naglasiti da Psofirix koliko god bio učinkovit, nema moć da se u potpunosti izbori sa najtežim oblicima psorijazne bolesti, već ih samo umiri. Ako je vaše tijelo popuno zahvaćeno, a stepen upale je dostigao vrhunac, onda se krema nanosi uz terapije koje vam isključivo stručno lice može prepisati. Neke od težih oblika ove dermatoze, kao i vrste terapija koje se primijenjuju u tim slučajevima možete pronaći već u narednom tekstu. Do tad: osmijeh na lice uz Psorifix kremu – recite zbogom psorijaznom problemu!

Leave a Comment