Ishrana Zdrav život

10 namirnica bogatih kalcijumom, koje nisu mliječni proizvodi

10 namirnica bogatih kalcijumom, koje nisu mliječni proizvodi

U slučaju da izbjegavate ili ste potpuno izbacili mliječne proizvode postoji mnoštvo alternativnih načina da svom organizmu obezbjedite adekvatan unos kalcijuma.

Kalcijum je jedan od bitnijih elemenata u našem organizmu. Odraslim osobama se preporučuje dnevni unos od 1000 mg, a ukoliko ste intolerantni na laktozu sljedeće namirnice mogu poslužiti kao vaš dnevni izvor kalcijuma.

Chia sjemenke

Samo dvije kasike chia sjemenki sadrže oko 180 mg kalcijuma. Chia takođe pomaže održavanju zdravlja kostiju pomažući tijelu da metaboliše kalcijum, fosfor i magnezijum. Chia sjemenke možete pomiješati sa žitaricama ili smootijima.

Bademi

Samo jedna čaša badema sadrži oko 385 mg kalcijuma, što odgovara skoro pa 1/3 preporučenog dnevnog unosa kalcijuma. Imajte na umu da ista porcija badema sadrži oko 800 kalorija i 73 grama masti. Iako se radi o zdravim mastima, kalorijska vrijednost badema je visoka stoga ukoliko pazite na unos kalorija ograničite unos badema.

Suhe smokve

Smokve sadrže visok nivo vlakana i kalijuma. Smokve takođe obiluju magnezijumom, mineralom koje tijelo koristi za oko 300 biomehaničkih reakcija kao što je održavanje funkcije mišića, rada srca i jačanje kostiju.

Sojino mlijeko

Čaša sojinog mlijeka obogaćenog kalcijumom sadrži otprilike jednaku količinu kalcijuma kao i kravlje mlijeko.  Sojino mlijeko je takođe bogato vitaminom D i sadrži manje zasićenih masti u odnosu na kravlje mlijeko.

Tofu

tofu

Tofu je takođe odličan izvor kalcijuma. Ipak, nivo kalcijuma varira u zavisnosti od vrste i proizvođača pa tako porcija tofua sadrži u prosjeku 275–861 mg kalcijuma. Obratite pažnju na deklaraciju proizvoda i birajte tofu koji u sebi sadrži kalcijumove soli, koje proizvođači često koriste kao koagulant.

Suncokretove sjemenke

Čaša suncokretovih sjemenki sadrži oko 110 grama kalcijuma. Sjemenke su takođe bogate magnezijumom koji održava zdravlje mišića i nervnog sistema u optimalnom stanju. Pored toga, suncokretove sjemenke sadrže i vitamin E odgovoran za zdravlje kostiju. Ipak, suncokretove sjemenke sadrže velike količine dodane soli koja može sniziti nivo kalcijuma u organizmu. Za najbolje iskorištenje kalcijuma birajte neposoljene i ne pržene suncokretove sjemenke.