Ishrana Zdrav život

10 namirnica bogatih kalcijumom, koje nisu mliječni proizvodi

10 namirnica bogatih kalcijumom, koje nisu mliječni proizvodi

U slučaju da izbjegavate ili ste potpuno izbacili mliječne proizvode postoji mnoštvo alternativnih načina da svom organizmu obezbjedite adekvatan unos kalcijuma.

Kalcijum je jedan od bitnijih elemenata u našem organizmu. Odraslim osobama se preporučuje dnevni unos od 1000 mg, a ukoliko ste intolerantni na laktozu sljedeće namirnice mogu poslužiti kao vaš dnevni izvor kalcijuma.

Sadržaj teksta:

Chia sjemenke

Samo dvije kasike chia sjemenki sadrže oko 180 mg kalcijuma. Chia takođe pomaže održavanju zdravlja kostiju pomažući tijelu da metaboliše kalcijum, fosfor i magnezijum. Chia sjemenke možete pomiješati sa žitaricama ili smootijima.

Bademi

Samo jedna čaša badema sadrži oko 385 mg kalcijuma, što odgovara skoro pa 1/3 preporučenog dnevnog unosa kalcijuma. Imajte na umu da ista porcija badema sadrži oko 800 kalorija i 73 grama masti. Iako se radi o zdravim mastima, kalorijska vrijednost badema je visoka stoga ukoliko pazite na unos kalorija ograničite unos badema.

Suhe smokve

Smokve sadrže visok nivo vlakana i kalijuma. Smokve takođe obiluju magnezijumom, mineralom koje tijelo koristi za oko 300 biomehaničkih reakcija kao što je održavanje funkcije mišića, rada srca i jačanje kostiju.

Sojino mlijeko

Čaša sojinog mlijeka obogaćenog kalcijumom sadrži otprilike jednaku količinu kalcijuma kao i kravlje mlijeko.  Sojino mlijeko je takođe bogato vitaminom D i sadrži manje zasićenih masti u odnosu na kravlje mlijeko.

Tofu

tofu

Tofu je takođe odličan izvor kalcijuma. Ipak, nivo kalcijuma varira u zavisnosti od vrste i proizvođača pa tako porcija tofua sadrži u prosjeku 275–861 mg kalcijuma. Obratite pažnju na deklaraciju proizvoda i birajte tofu koji u sebi sadrži kalcijumove soli, koje proizvođači često koriste kao koagulant.

Suncokretove sjemenke

Čaša suncokretovih sjemenki sadrži oko 110 grama kalcijuma. Sjemenke su takođe bogate magnezijumom koji održava zdravlje mišića i nervnog sistema u optimalnom stanju. Pored toga, suncokretove sjemenke sadrže i vitamin E odgovoran za zdravlje kostiju. Ipak, suncokretove sjemenke sadrže velike količine dodane soli koja može sniziti nivo kalcijuma u organizmu. Za najbolje iskorištenje kalcijuma birajte neposoljene i ne pržene suncokretove sjemenke.