Ishrana Zdrav život

Da li je sojino mlijeko zaista zdravo?

sojino mlijeko

Ukoliko ste intolerantni na laktozu, jedna od najpopularnijih alternativa koja vam se nudi jeste sojino mlijeko. Iako je sojino mlijeko odličan izbor proteina, među potrošačima često vlada strah zbog pojave GMO soje zbog čega je soja još uvijek poprilično kontraverzna namirnica. Ukoliko ste u nedoumici da li da pređete na sojino mlijeko mi vam donosimo prednosti kao i mane sojinog mlijeka kako bi vam pomogli u vašoj odluci.

Prednosti sojinog mlijeka?

Sojino mlijeko je odlična zamjena za kravlje mlijeko ukoliko ste intolerantni na laktozu ili ukoliko ste vegan. Intolerancija na laktozu može uzorkovati nadimanje, grčeve, dijareju, gasove i povraćanje pri konzumaciji običnog mlijeka, zbog čega je sojino mlijeko odlična aleternativa jer ne sadrži laktozu. Nedavna studija pokazala je da soja može smanjiti nivo holesterola u krvi čime smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Osim što nije kalorično, dodatne prednosti pri konzumaciji sojinog mlijeka uključuju:

  • visok sadržaj magnezijuma i tiamina
  • visok sadržaj vlakana
  • nizak sadržaj zasićenih masti

Vitamin B1 ili tiamina u sojinom mlijeku obezbjediće pravilan rad mišića dok je visok sadržaj vlakana odgovoran za spriječavanje konstipacije i gastrointestinalnih bolesti.

soja

Mane sojinog mlijeka?

Jedna od glavnih nedostataka sojinog mlijeka jeste nizak sadržaj kalcijuma. Nivo kalcijuma u sojinom mlijeku je i do tri puta manji nego u običnom mlijeku. Pretjerana konzumacija soje može biti uzročnik bolesti štitne žlijezde, a takođe može dovesti i do alergijske reakcije. Zbog svog specifičnog ukusa, soja često dolazi zaslađena zbog čega može imati povišenu kalorijsku vrijednost. Primjetićete da je ukus soje kod svakog proizvođača drugačiji, što zavisi i od količine zaslađivača ili pojačivača ukusa koji se dodaju mlijeku.

Ukoliko ste zbunjeni i još uvijek niste odlučili da li je sojino mlijeko dovoljno dobra zamjena običnom mlijeku razmotrite i ostale opcije koje se nude. Bademovo, kokosovo ili rižino mlijeko takođe imaju svoje prednosti i odlična su zamjena običnom mlijeku ukoliko patite od intolerancije na laktozu.