Ljepota Savjeti

5 znakova nedostatka vitamina koji su zapisani na licu

nedostatak vitamina

Problem nedostatka vitamina je posebno je izražen početkom proljeća. Bez dovoljno vitamina, osjećamo se slabo, umorno i bezvoljno pa tako postajemo laka meta za razne viruse.

Sve što trebate učiniti kako biste utvrdili da li ste uzimate dovoljno vitamina jeste pogledati se u ogledalo.

Sadržaj teksta:

Preblijeda koža

Malo ljudi može da se pohvali dobrim tenom krajem zime. Ali ako vaša koža postaje potpuno blijeda u poređenju sa načinom na koji normalno izgleda, to je znak da vam nedostaje vitamin B12. Za vraćanje odgovarajućeg nivoa tog vitamina, jedite više mesa i morskih plodova.

Suva kosa

Suva, krta kosa prekrivena velikom količinom peruti mogla bi biti znak da vam nedostaje biotin, poznat kao vitamin B7. To je često posljedica korištenja antibiotika. Za povećanje nivoa vitamina B7 češće jedite meso, ribu, povrće, voće, gljive i mahunarke. I zaboravite na odlazak na dijetu na neko vrijeme.

Natečene oči

Ako ste primjetili natečenost oko očiju i na udovima, vašem tijelu možda nedostaje jod. Najčešći izvor joda je jodirana so, a jod se nalazi i u plodovima mora (jastozi, škampi, alge), mliječnim proizvodima, pa čak i kruhu.

Blijede usne

Blijede usne mogu biti znak nedostatka željeza. Nizak pritisak i redovne prehlade takođe mogu da ukažu na taj problem. Preporučuje se u ishranu uključiti više crvenog mesa i odustati od hrane sa visokim sadržajem kalcija.

Krvarenje desni

Krvarenje desni može da ukaže na nedostatak vitamina C. Smanjena količina ovog vitamina dovodi do slabog imuniteta, bola u mišićima i problema sa zubima. Vitamina C najviše ima u agrumima i crvenoj paprici.

Važno je imati na umu da su ovo sve indirektni simptomi nedostatka vitamina. Ako ste primijetili jedan od gore navedenih kod sebe, posjetite ljekara kako biste dobili precizniju dijagnozu.

Leave a Comment