Ljepota Savjeti

7 savjeta za lijep osmijeh i bijele zube

Beautiful woman pointing on her perfect white teeth.

Tretmani za izbjeljivanje zuba nemaju dugoročan efekat. Ako zube izlažete hrani i piću koji uzrokuju njihovo tamnjenje, bjelina zuba može početi da se gubi već nakon jednog mjeseca.

Ako izbjegavate ovakvu hranu i pića, može proći do godinu dana ili duže prije novog tretmana za izbjeljivanje ili očuvanje boje.

Donosimo nekoliko savjeta za biserno bijele zube:

  1. Izbjegavajte konzumaciju ili izloženost proizvodima od kojih zubi tamne, kao što su kafa, čaj i crno vino. Ako ih se ne možete odreći, razmislite o korištenju slamke tako da tečnost zaobiđe prednje zube.
  2.  Operite zube četkicom ili ih isperite odmah nakon konzumacije hrane i pića od kojih zubi tamne.
  3. Držite se dobrih navika za oralnu higijenu. Zube perite najmanje dva puta dnevno i čistite koncem barem jednom dnevno kako bi odstranili naslage. Koristite pastu za izbjeljivanje (samo jednom ili dva puta sedmično) da biste uklonili površinske mrlje i spriječili da zubi požute. Ostatak vremena koristite običnu pastu za zube.
  4.  Razmislite o tretmanu za očuvanje boje. U zavisnosti od toga koju metodu izbjeljivanja ste koristili, moguće je da ćete morati ići na tretman za očuvanje boje otprilike svakih šest mjeseci nakon godinu ili dvije.  Ako pušite i pijete puno čaja,kafe i/ili crnog vina, možda ćete ih morati održavati češće.
  5. Pomiješajte kašikicu sode bikarbone, malo soli i nekoliko kapi jabučnog sirćeta. Dobivena smjesa će se zapjeniti. Nanesite je na četkicu i operite ih kao što to radite i inače. Nakon toga, zube opet operite pastom koju inače koristite. Ne zaboravite da  sodom bikarbonom zube možete prati samo jednom sedmično.
  6. Ako ste ljubiteljice tamnijih ruževa za usne, neka to bude vaš stalni izbor! Nanesite ga za svaku priliku i sigurni smo da će izgledati bijelji za nekoliko nijansi! Za to su najbolji oni ruževi koji u sebi sadrže plavu boju – ružičasti, crveni, bordo i boje šljive. Imate li žute zube, izbjegavajte ruževe narančastih nijansi jer će oni dodatno naglasiti žutu boju zuba.
  7. Isprobajte i djelotvornu metodu izbjeljivanja uz pomoć jagoda. Nekoliko minuta zube trljajte cijelom ili zgnječenom jagodom. Ova namirnica sadrži enzime koji su savršeni za izbjeljivanje zuba. Nakon tretmana jagodom zube isperite običnom pastom.

bijeli-zubi-slike

 

Leave a Comment