Ljepota Savjeti

Akne na leđima i ramenima: uzrok i kako ih se riješiti

Akne na leđima i ramenima uzrok i kako ih se riješiti

Vaše lice nije jedino mjesto na kome se mogu pojaviti akne. Leđa, isto kao i lice sadrže mnoštvo koncentrisanih lojnih žlijezda koje luče sebum. Sebum, zajedno sa mrtvim ćelijama kože i bakterijama može začepiti pore na leđima što za rezultat ima pojavu akni.

Pojava akni na leđima je često uslovljena genetskim faktorima, ali i hormonskim promjenama zbog čega ih je često jako teško ukloniti. Iako je genetiku ponekad jako često „zaobići“ postoje razni načini kako da spriječite nastanak akni i bubuljica na leđima.

  • Izbjegavajte određene lijekove Određeni lijekovi sadrže androgene hormone koji povećavaju šanse za nastanak akni. Ukoliko uzimate neke od ovih lijekova, porazgovarajte sa svojim ljekarom o alternativnim metodama.
  • Izbjegavajte kozmetičke proizvode na bazi ulja. Pokušajte da ne koristite hidratantne kozmetičke kreme, kreme za sunčanje i bilo koje druge proizvode na bazi ulja jer oni mogu dovesti do dodatnog začepljenja pora i nastanka akni. Takođe, potražite proizvode označene kao nekomedogeni što znači da ne promovišu nastanak akni i mitesera.
  • Uklonite pritisak sa leđa. Izbjegavajte nošenje ruksaka na leđima ili preuske sintetičke odjeće jer na taj način koža nema prostora da diše zbog čega dolazi do pojačanog lučenja sebuma i stvaranja infekcije na leđima.
  • Izbjegavajte namirnice koje pogoduju nastanku akni. Istraživanja su pokazala da postoji veza između ishrane bogate mliječnim proizvodima i nastanku akni. Izbjegavajte masnu i prženu i začinjenu hranu. Pušenje i konzumacija alkohola takođe doprinose nastanku akni.

Kako izliječiti već postojeće akne

Pojava akni na leđima i ramenima je često uslovljenja unutrašnjim faktorima na koje ne možemo puno uticati. U tom slučaju, već nastale akne na leđima možete tretirati na sljedeći način.

  • Birajte lijekove na bazi salicilne kiseline, rezorcinola i benzoil peroksida. Ove aktivne supstance u lijekovima mogu kontrolisati lučenje sebuma i stvaranje infekcije i crvenila na leđima.
  • Posvetite dodatnu brigu koži na leđima. Redovno se tuširajte i izbjegavajte dirati akne nečistim rukama.