Djeca Psihologija

Edukacijom protiv vršnjačkog nasilja: Psihocentar organizuje školu emocija za djecu

psihocentar banja luka

Zbog učestalih pojava vršnjačkog nasilja Psihološko savjetovalište Psihocentar iz Banjaluke odlučio je da preduzme ozbiljne korake rada s djecom već od predškolskog uzrasta.

Centar organizuje tromjesečnu školu emocija pod nazivom „Kako se osjećam, tako se ponašam“ čiji je cilj upoznati djecu sa onim što je sastavni dio njih samih – emocije koje predstavljaju naše pokretače.

Milica Budić Jarić, potpredsjednik Psihološkog centra kaže da naše ponašanje, uzrokovano dešavanjima u nama i oko nas, zavisi upravo od toga kako i koliko dobro znamo da tumačimo emocije i procese koji se dešavaju u nama.

„Ova škola je namijenjena djeci uzrasta od 5 do 14 godina. Smatramo da preventivnim radom na sebi od najranijeg uzrasta možemo obezbijediti zdrav socio-emocionalni razvoj svakog pojedinca, a samim tim i okruženja i minimalizovati nepoželjna maladaptivna ponašanja (vršnjačko i druge oblike nasilja). Dosadašnje iskustvo nam poručuje da je edukovano dijete sposobno da se samostalno izbori u kriznim situacijama, onda kada roditelj trenutno nije kraj njega“ kaže ona.

Škola emocija će biti organizovana kroz radionice, vježbe, razgovore i diskusije, jer smatraju da je takav način rada najkvalitetniji da se usvoje vještine nenasilne komunikacije i tolerancije. Sa djecom će raditi diplomirani psiholozi sa dugogodišnjim iskustvom u kliničkom radu sa djecom i odraslima.

„U radionicama se uči rješavanje problema koji su izvučeni iz stvarnih primjera u kojima prepoznaju i upoznaju sebe, ali i druge. Cilj je upoznati djecu sa različitim ishodima sukoba. Obzirom na to da se najbolje uči poučavajući druge, djeca će dobijati zadatke koje će ispunjavati između susreta, što znači da će oni konstantno biti u procesu edukacije“ objašnjava Budić Jarić.

Škola emocija za djecu trajaće tri mjeseca (februar, mart i april 2018. godine) a 16. decembra biće održana informativna prezentacija za roditelje (hotel Jelena u 16.30č). Sve informacije možete dobiti na brojeve telefona 065 477 289 i 065 598 305.

Leave a Comment