Kozmetika i preparati Ljepota Savjeti

Korektor za lice: znate li baš sve trikove?

kako se nanosi korektor za lice

1. Kada nanosite šminku, neka vaš prvi korak bude puder a nakon toga stavite korektor. Ovako ćete znati koliko je korektor vidljiv i koliko ćete ga skinuti ili još nanijeti. U slučaju da je puder drugi korak, zamaskiraće prethodno naneseni korektor, pa takav redoslijed i nema nekog smisla.

2. Da biste uradili blagu korekciju lica i prekrili kolutove ispod očiju tamnog i neugodnog izgleda, najbolje je da nanesete korektor u vidu trougla. Neka njegov vrh dođe do jagodica, a u zavisnosti od veličine podočnjaka, možda čak i do obraza.

3. Ne volite kada vam se sjenka počne rasipati i razmazivati na očima? Nanesite i laganim pokretima razmažite tanak sloj korektora kako bi sjenka ostajala postojana i definisana.

4.  Ne postoji bolji način da prekrijete bubuljice, nego da upotrijebite korektor zelenih nijansi. S obzirom da ova boja najbolje djeluje na crvenkasta područja, onda na prirodno crvenilo ili nastale aknice nanesite korektor u ovim nijansama. Najbolja kombinacija za potpuno prekrivanje neželjnih bubuljica jeste da prvo nanesete zeleni korektor za podlogu i tek nakon njega onaj koji inače odgovara vašem tenu.

Mada, sa ovim korakom morate biti oprezni: bitno je da se zelena boja nanese samo direktno na bubuljicu, a ne i oko nje jer ćete dobiti čudnu boju na svom licu (kao da ste bolesni, a to nikako ne želite). Takođe, koristite četkicu kada tretirate upaljena područja, da se infekcija ili bakterija ne bi proširile na ostala mjesta. Poslije toga, ne zaboravite da detaljno očistite četkicu.

5. U slučaju da vas muče bubuljice na grudima ili leđima, onda ih kamuflirajte korektorom u boji kože, a za fiksiranje upotrijebite transparentni puder u prahu. Na ovaj način ćete defitinitivno prekriti neželjene nepravilnosti na vašoj koži.

kako nanijeti korektor za lice

6. Kada vam nestane korektora – imamo rješenje. Umjesto njega nanesite puder u kombinaciji sa malo bejbi pudera (čisto da posvijetli za koju nijansu), ali budite strpljivi i pričekajte nekoliko trenutaka da se osuši, pa tek onda razmažite. Zašto? S obzirom da je puder jako tečan, obično ne može prikriti podočnjake jer se previše razmazuje. Zato, sačekajte da se isuši i postane malo kremastiji, pa ga lagano utapkajte na željeno mjesto.

7. Koristite korektor koji je malo svjetliji od boje vaše kože i to tako što ćete staviti malo korektora u sam ugao oka, na donji dio kapka i ispod obrva pa blago razmazati. Na taj način će vam oči izgledati svježije i odmornije.

8. Znate li šta je najbolje za tamne ljubičaste podočnjake? Narandžasti korektor! Ova nijansa je savršena za prekrivanje svih krugova najtamnijih nijansi, a nakon toga fiksirajte boju svojim korektorom koji inače koriste u boji vaše kože.

9. Da li ste onda zapamtili koje su boje najbolje za vaš ten? Nijansa kajsije za ljubičaste tonove, zelena je odlična za crvenkaste fleke, a žuta je idealna za skoro sve nejednakosti na vašoj koži.

10. Ako imate problem sa isuviše natečenim očima (npr. poslije neprospavane noći), najbolje je da na kremu pomiješate kremu za lice, hajlajter i korektor i dobićete savršenu kombinaciju za izmorene natečene oči.

11. Bilo koje pravilo da primijenjujete, obavezno pređite tuferom nakon nanošenja i otklonite eventualni višak koji ste napravili – da se ne bi stvorio kontra efekat.

Leave a Comment