Ljepota Savjeti

Mjesto gdje se akne pojavljuju otkriva njihov uzrok

akne na licu

Nekad se smatralo da su akne pojave na koži izazvane nagomilavanjem prljavštine i mrtve kože, a sada se zna da su one inflamatorno oboljenje kože koje ima više uzroka.

Ukoliko uporno izbijaju na istim dijelovima tijela, bubuljice i akne mogu da budu znak drugih zdravstvenih problema.

Akne na donjoj polovini tijela, uključujući noge i zadnjicu najčešće su uzrokovane neprozračnom odjećom koja ne dopušta koži da diše i zadržava vlagu. Ako se takav veš i odjeća zamijene prozračnijom i ne dođe do poboljšanja u periodu od sedam dana, onda je akne prouzrokovala neuravnotežena prehrana.

Pojava bubuljica na području oko bokova i gornjeg dijela nogu je često znak alergija ili kožnih bolesti poput dermatitisa.

Akne na rukama ili glavi najvjerovatnije su uzrokovane nakupljanjem ulja i znoja.

Pojava akni na području vrata i vilice u većini slučajeva ukazuje na pretjerano reaktivnu nadbubrežnu žlijezdu ili previše šećera u ishrani.

Bubuljice duž ramena mogu da ukažu ​​na prekomjerni stres i oslabljen imunitet, a na stomaku na povišen nivo šećera u krvi.

Akne na određenim mjestima na tijelu mogu da imaju nekoliko mogućih uzroka. Akne na leđima uzrokuje stres ili disfunkcija probavnog ili nervnog sistema . Bubuljice i akne na grudima takođe mogu da budu rezultat probavnih problema, preteške i začinjene hrane ili hladnih pića.

Akne na laktovima su posljedica nedostatka vitamina, ali ponekad i bezopasnog stanja kože poznatog kao keratosis pilaris.

Leave a Comment