Ljepota Savjeti

Mliječna kiselina u kozmetici: Tajna savršene kože krije se u čaši mlijeka

Mliječna kiselina u kozmetici

Legenda kaže da je i egipatska kraljica Kleopatra svoj besprijekoran izgled kože dugovala svakodnevnim kupkama na bazi mlijeka. Danas se ovaj ritual možda čini besmislenim, u vremenu mnogobrojnih kupki i balzama, ali je potpuno razumljiv kada se uzme u obzir da je glavni sastojak mlijeka mliječna kiselina. 

Mliječna kiselina spada u grupu alfa hidroksilnih kiselina (AHA) koja se prirodno nalazi u mlijeku. Za razliku od ostalih alfa hidroksilnih, mliječna kiselina je molekul sa dužim lancem, zbog čega sporije i duže prodire u kožu čineći je jednu od najefikasnijih AHA kiselina u službi ljepote i zdravlja kože.

Mliječna kiselina spriječava nastanak akni, ispravlja nepravilnosti koži, održava elastičnost kože čineći je zaglađenijom i odmornijom. Pored povećane produkcije kolagena, mliječna kiselina takođe spriječava gubitak prirodne vlažnosti kože održavajući je mekom i hidriranom.

Kako koristiti mliječnu kiselinu?

Mliječna kiselina maska za lice

Mliječna kiselina se može pronaći kao sastojak u raznim kremama i maskama za lice, gdje se obično kominuje sa ostalim AHA kiselinama za efikasnije rezultate. U obliku same kiseline nije je preporučljivo koristiti jer može dovesti do pretjerane iritacije i crvenila kože. Mliječna kiselina će u obliku gela temeljno očistiti kožu vašeg lica čineći je mekom i svjetlijom. Ukoliko patite od pigmentacijskih pjega i akni na tijelu preporučuje se korištenje losiona na bazi mliječne kiseline. Mliječna kiselina je takođe odličan saveznik u borbi protiv bora i sitnih nepravilnosti na koži, zbog čega je jedan od glavnih sastojaka krema sa anti-age učinkom.