Ljepota Savjeti

Ne skidate šminku prije spavanja? Evo zašto biste trebali!

skidanje sminke

Koliko puta ste se osjećale previše lijene ili umorne da operete šminku prije odlaska u krevet?

Ako često odlučujete ne prolaziti kroz ovaj večernji ritual, znajte da ostavljanje šminke preko noći može donijeti više štete nego što možete zamisliti.

Evo 8 razloga zašto uvijek treba da skinete šminku:

1. Sprečavanje akni

Ako smatrate da se ovaj problem javlja samo kod tinejdžera, ne možete biti dalje od istine. Zapravo, akne se mogu pojaviti ako ne operete lice. Začepljene pore obično dovode do bubuljica i upala.

Ako patite ili ste patili od akni, upotrijebite posebnu bezuljnu i šminku koja se lako skida te micelarnu vodu kako biste dodatno očistili lice.

2. Odlaganje procesa starenja

Ne, to nije mit. Naučno je dokazano da se koža svake noći regeneriše. Ako nije čista, brže će stariti i nećete moći da izbjegnete opuštenu kožu i prerane bore koje će se pojaviti prije nego što možete da zamislite.

Par minuta posvećenih rutini skidanja šminke pomoći će vam da duže zadržite mladolik izgled.

3. Njega lica

Ćelije kože brže se regenerišu noću, stoga pomozite koži prilikom ovog procesa: uklonite šminku a zatim stavite hidratantnu kremu sa antioksidansima. Ne postoji ništa bolje od odlaska u krevet sa čistim i osvježenim licem.

Takođe, ne zaboravite da koristite kvalitetnu šminku što je od vitalnog značaja za zdravlje vaše kože. Šminka lošeg kvaliteta može oštetiti kožu i dovesti do ozbiljnih problema.

4. Borba protiv alergija

Vaša koža može biti sklona alergijskim reakcijama, čak i ako nikada niste primijetili nikakve vidljive simptome. Spavanje sa šminkom na licu može uzrokovati ekcem i druge ozbiljne zdravstvene probleme.

Simptomi se ne pojavljuju odmah, ali ako ne uklonite šminku prije spavanja, uskoro ćete primijetiti crvenilo, peckanje i svrab.

sminka

5. Sprečavanje pigmentacije kože

Da li ste ikada primjetili tamne mrlje na licu koje neke žene ne mogu prekriti čak ni sa najboljim puderima? Pojava ovih mrlja nije uvijek povezana sa stalnom izloženošću suncu ili starenjem.

One mogu biti posljedice hronične alergijske reakcije ako pravilno ne očistite kožu. Nošenje šminke preko noći zapravo može izazvati ozbiljne poremećaje pigmentacije.

6. Njega usana

Ako mislite da u vrijeme kada idete na spavanje nemate ostataka ranije nanešenog karmina na usnama, niste u pravu. Čak i ako se ne vide, sjajevi za usne i karmini dehidriraju osjetljivu kožu i čine je suvom i ispucalom.

7. Sprečavanje kesica ispod očiju

Ako ne skidate šminku, koža ispod očiju će ubrzo postati tamnija. Drugim riječima, uskoro ćete dobiti tamne krugove i kesice ispod očiju. Lako je ocijeniti da niste oprali šminku noć prije – oči i prostor oko njih neće izgledati zdravo i svježe.

8. Sprečavanje ispadanja trepavica

Nikada ne ostavljajte maskaru na trepavicama kada idete u krevet. Suši se preko noći i uzrokuje da vaše trepavice ispadnu, kapci postanu iritirani i natečeni a može doći i do infekcije oka.

Preporučujemo da koristite maskaru koja nije vodootporna i lako se pere. Uvijek uklonite maskaru sa vatom blagim pokretima nadole. Nikada ne koristite kružne pokrete jer oni mogu slomiti trepavice i učiniti da ispadnu.

Leave a Comment