Ljepota Savjeti

Obratite pažnju: Ovo su štetni sastojci u kozmetičkim proizvodima

kozmetika stetni sastojci

Deklaracije na kozmetičkim proizvodima obavezno bi trebalo pročitati prije kupovine kako bi se izbjeglo unošenje štetnih i opasnih sastojaka u organizam. Kozmetička industrija nije strogo regulisana, pa se npr. etiketa “prirodno” ili “organsko” može koristiti za proizvode koji sadrže 70% sertifikovantih organskih sastojaka, a u ostatku se mogu naći brojni toksini.

Pogledajte listu sastojaka u kozmetici koje biste trebali izbjegavati:

Katran kamenog uglja: Kancerogen je i zabranjen u EU. Koristi se za suhe tretmane kože, može se naći u šamponima protiv vaški i peruti, farbama za kosu. Na deklaraciji potražite oznaku p-fenilendiamin.

DEA / TEA / MEA: Koriste se kao emulgatori i sredstva za pjenušanje u šamponima, sapunima i ostalim pjenušavim proizvodima. Mogu da reaguju u formiranju određenih kancerogenih supstanci, te izazivaju iritacije kože i oka.

Etoksilirani tenzidi i 1,4 -dioxane: Uvrstani su u moguće uzročnike raka. Izbjegavajte sastojke koje sadrže slova “eth”.

Formaldehid: Može se naći u proizvodima njegu noktiju, farbama za kosu, ljepilu za umjetne trepavice i šamponima. Dokazano je kancerogen a osim toga može iritirati disajne puteve i kožu. Na deklaraciji se može naći pod nazivima DMDM hydantoin, diazolidinil urea, imidazolidinil urea, metenamin, kvaternijum 15, 2-bromo-2-nitropropane-1, 3-diol (bronopol).

Miris/parfum: Univerzalno ime koje može skrivati hemikalije poput ftalata. Povezan je sa glavoboljama, vrtoglavicama, alergijama i astmom.

Hidrokinon: Koristi se u preparatima za izbjeljivanje kože. Veće koncentracije mogu izazvati iritacije kože, hiperpigmentacije i promjenu boje nokta.

Olovo i živa: Kancerogeni teški metali najčešće se nalazi u ruževima, maskarama, farbama za kosu i kapima za oči.

Mineralno ulje (Petrolatum): Nusproizvod nafte koji se koristi u bebi ulju,hidratantnim kremama, gelovima za kosu. Na koži stvara zaštitni sloj koji narušava njenu sposobnost da se oslobodi toksina.

Oksibenzon: Aktivni sastojak krema za sunčanje koji se nakuplja u masnim tkivima i povezuje se sa alergijama, hormonskim poremećajima i oštećenjem ćelija.

Parabeni: Koristi se kao konzervans u mnogim proizvodima. Povezuju se sa rakom, endokrinim poremećajem i problemima sa reproduktivnim sistemom. Mogu se naći pod sljedećim nazivima: metilparaben, butilparaben, propilparaben, isobutilparaben, etilparaben.

stetni sastojci u kozmetici

Paraphenylenediamine (PPD): Koristi se u proizvodima i farbama za kosu. Otrovan je za kožu i imuni sistem.

Ftalati: Plastifikatori zabranjeni u EU u dječjim igračkama, ali su prisutni u mnogim parfemima, dezodoransima i losionima. Povezani su sa endokrinim poremećajima, oštećenjima jetre, bubrega, pluća te rakom.

Polietilenglikol (PEG): Koristi se kao pojačivač apsorpcije proizvoda, najviše u kremama i dezodoransima. Često je kontaminiran 1,4-dioksanom i etilen-oksidom, koji su poznati kancerogeni.

Aluminijum: Čest je sastojak dezodoransa. Može dovesti do Alchajmerove bolesti, moždanih poremećaja i mogući je faktor rizika raka dojke.

Siloksani (ciklometikon i ciklotetrasiloksan): Često se nalaze u kremama koje kožu čine glatkom i mekanom. Mogu izazvati tumore i iritacije kože.

Natrijum lauril sulfat (SLS) i Laureth natrijum sulfat (SLES): Koriste se kao sredstva za stvaranje pjene u proizvodima za kupanje i tuširanje. Isušuju kožu, a mogu biti kontaminirani 1,4-dioksanom koji može izazvati rak.

Talk: Nalazi se u puderima za bebe, sjenkama za oči, rumenilima i dezodoransima. Povezan je sa rakom jajnika i respiratornim problemima.

Toluen: Koristi se u proizvodima za njegu kose i noktiju a često je skriven pod oznakom parfum. Oštećuje endokrini i imuni sistem.

Triklosan: Nalazi se u antibakterijskim proizvodima, pastama za zube, sredstvima za dezinfekciju ruku i dezodransima. Povezan je sa rakom i endokrinim poremećajima.

Leave a Comment